Valentí Grau a l’Ateneu

Resum, elaborat per Ferran Peña, de la xerrada amb Valentí Grau d’aquest matí a l’Ateneu

Enregistrament en vídeo d’Antoni Verdaguer  Veure vídeo

Recull fotogràfic a càrrec de Rafael Morante Veure fotografies

Abans de la guerra civil, hi havia a la ciutat una gran afició per el jazz, i precisament en aquest context, va sorgir el “Hot Club de Jazz de Terrassa” l’any 1953.

El 8 de desembre de 1959 es va inaugurar el “Club de Jazz de Joventuts Musicals”, més tard integrat en l’entitat Amics de les Arts i Joventuts Musicals, amb l’actuació del grup americà “Jazz Brothers”.

El dia 18 de març de 1971 s’inaugurava la “Jazz-Cava” del carrer de Sant Quirze, lloc emblemàtic del que hi recordo actuacions fantàstiques d’en Josep M. Farràs, d’en Pere Ferrer, d’en Tete Montoliu de l’Adrià Font, entre molts d’altres.

Algunes tardes, al sortir del cole, hi anava per escoltar jazz o per poder gaudir d’alguna actuació improvisada.

El 1985 es va tancar aquest local i fins el 1994 les actuacions no van tenir local propi i es tenien que fer als locals d’Amics de les Arts i algunes al centre Cultural.

El 1994 es va inaugurar l’actual “Nova Jazz Cava” al passatge Tete Montoliu.

Des de l’Ateneu hem recordat la figura de Tete Montoliu en el 25è aniversari de la seva mort .

Recordo amb carinyo quan veia al Tete Montoliu agafat del braç del Valenti Grau. Pujava a l’escenari amb les sempre omnipresents ulleres fosques, americana, mocador al coll i un somriure que li circulava d’orella a orella.

Terrassa s’ha guanyat ser considerada una ciutat de jazz, un emblema del gènere a escala internacional.

No ho dic jo, ho diuen els millors músics.

Al darrere hi ha molt esforç i molts contactes que han permès crear una atmosfera, un ambient, que qui en sap, el reconeix.

El Valentí Grau ha estat l’ànima i el motor del Jazz a Terrassa, però també una de les persones més importants en la història del nostre jazz dels darrers cinquanta anys.

Ferran Peña

Comparteix