L’essència del món nipó, a través de la càmera de set fotoperiodistes
Resum elaborat per Ferran Peña, de la visita a l’exposició fotogràfica “Mirades al Japó”
Recull fotogràfic a càrrec de Matilde García Veure fotografies
Del 29 d’abril a l’1 de maig Sabadell va acollir la primera fira Sakura Matsuri.
Es tracta d’apropar la cultura japonesa a Sabadell i promocionar la ciutat com a seu de fires i esdeveniments.
Per a tots els públics, la fira va oferir més d’un centenar d’activitats entre mostres de gastronomia, lleure, cultura, esports, moda, vídeojocs o turisme entre d’altres.
També i distribuïdes per tota la ciutat, els sabadellencs van trobar propostes vinculades al Japó.
La nova fira permet situar Sabadell com a ciutat organitzadora de fires i trobades professionals internacionals.
La celebració d’aquesta primera edició ha contribuït així a la promoció econòmica de la ciutat de Sabadell i també a la projecció de la imatge cap a l’exterior oferint l’oportunitat de crear vincles culturals, turístics i empresarials de la ciutat de Sabadell amb el Japó.
Exposició :
Set fotoperiodistes han capturat l’essència del món nipó amb la seva càmera.
El treball d’aquests set professionals de la fotografia permet visualitzar la cultura japonesa des de molts punts de vista:
- El veterà fotògraf de viatges Gonzalo Azumendi (Biscaia) reflexiona sobre les semblances i les diferències entre els humans i els ximpanzés.
- El tàndem format per l’escriptora i videògrafa Ofelia de Pablo (Madrid) i pel foto-periodista Javier Zurita (Madrid) explora el difícil equilibri entre les tradicions mil·lenàries i un món global que engoleix els ritus ancestrals.
- El fotoperiodista Rafa Pérez (Astúries), acosta imatges amb la proposta Sacerdots Xintoistes, una visió personal sobre aquesta religió que busca la comunió de les persones amb la naturalesa i els kami o divinitats; i que té una gran importància en la cultura japonesa.
- L’escriptora i fotògrafa Kris Ubach (Barcelona), que també és la comissària de la mostra, presenta Mori, el fragment d’un extens assaig fotogràfic on reflexiona sobre les relacions de les persones amb els boscos (reals i metafòrics).
- Patxi Uriz (Navarra), guanyador d’un premi Goya l’any 2006 pel documental Hijos de la Tierra, ens porta un fragment de la seva Kumano, el camí nipó, una exposició fotogràfica en la qual es mostra l’espiritualitat que caracteritza aquesta ruta de peregrinació japonesa mil·lenària i la bellesa dels seus paisatges.
- I el compromès fotoperiodista Lucas Vallecillos (Barcelona) porta Tòquio al cor, un projecte de llarg recorregut, iniciat el 2005 per una història d’amor i que continua obert en l’actualitat.
Vull agrair a la direcció de la Fundació 1859 Caixa de Sabadell que em deixi guiar aquesta exposició per nosaltres i especialment a la Mont Callarisa.
Ferran Peña