El centenari del cop d’estat de Primo de Rivera, a l’Ateneu

L’Ateneu Terrassenc ha recordat amb molta assistència de públic el centenari del cop d’estat de Primo de Rivera del 13 de setembre de 1923. Ho ha fet amb dues xerrades – 22 i 29 de novembre – a càrrec dels historiadors terrassencs Josep Puy i Bernat Pizà.

Josep Puy parlà de les causes que “justificaren” el cop militar i de les complicitats de la monarquia d’Alfons XIII. Explicà les característiques dels dos períodes – Militar i Civil – en que s’organitzà la Dictadura així com la persistent persecució que van patir el catalanisme i el moviment obrer de l’època. La dissolució de la Mancomunitat (1925), el colonialisme africà i l’organització corporativa de l’estat foren alguns dels aspectes prioritaris de la conferència.

 

Bernat Pizà ha situat el tema de la Dictadura a Terrassa a partir d’un interessant pròleg sobre la situació socioeconòmica dels anys vint a la ciutat. Explicà i contextualitzà els primers moments del cop d’estat i ha fet un interessant repàs del poder municipal d’aquells anys i la corresponent intervenció de les autoritats militars en la gestió de l’ajuntament.
Ha fet especial èmfasi en l’organització de la “Unión Patriótica” i del Sometent a Terrassa amb una relació molt detallada dels seus protagonistes. També ens ha mostrat i explicat una col·lecció àmplia i inèdita d’imatges sobre els fets ocorreguts amb motiu de l’assalt a la Caixa d’Estalvis de Terrassa en el mes de setembre de 1923. Un interessant col·loqui ha conclòs la seva brillant intervenció.
Comparteix