Carretera a Gusen, l’itinerari de l’exili

Resum elaborat per Ferran Peña, de l’activitat realitzada el 15 de desembre al Centre Cívic President Macià
Fotografies: Yol Llubes VEURE FOTOS

Va estat dur però el repte de pujar en 17 dies de Terrassa a Mauthausen va ser completat. L’Àlex Cirera amb això ha pretès seguir l’itinerari de l’exili del seu avi fa 80 anys per una Europa en guerra.

També rescatar de l’oblit la seva memòria i homenatjar als milers de republicans espanyols que, com ell, van patir l’horror dels camps de concentració nazis.

Tots els que han conegut supervivents i als quals els seus pares o avis els van explicar les seves guerres són conscients de la informació que es perd quan se n’extingeix la memòria , i de la saviesa de conèixer el que el passat entranya.

Una de les lliçons d’aquells anys consisteix a menysvalorar el perill que encarna la ultradreta, sense oblidar la seva capacitat per laminar les institucions des de dins.

Per això serveixen les Stolpersteine, per topar amb el passat.

Per moltes que es col·loquin mai seran suficients.

Cal continuar recordant totes aquestes persones que van lluitar contra el feixisme, alguns amb la seva vida. Aquesta pel·lícula d’avui no només és de record, és també un missatge a les noves generacions perquè tinguin present que el que sembla que va passar fa molt de temps, malauradament encara ho tenim massa a prop i, per aquest motiu, hem de continuar fent conscienciació, divulgació i sensibilització d´aquella etapa fosca de la nostra història.

Hem de felicitar al director de la pel·lícula Eloy Calvo Campos, a l´Àlex Cirera per la seva constància i al Joan Manuel Calvo president de l´Amical de Mauthaussen per tot aquest treball que fa ja molt temps porta a terme.

Moltes gràcies a l´Anna Andrés directora del Centre Cívic i a tot el personal per la vostre ajuda en tot moment.

Moltes gràcies Associació de Veïns de Sant Pere Nord i a tots vosaltres.

Ferran Peña

Comparteix