Can Palet, el batec d´un barri

Resum de la ruta realitzada avui, dissabte 19 de juny

Barris de Terrassa nº8 – Ruta Creada i dirigida per Ferran Peña. Fotografies: Juana Risquez [veure imatges]

 

1 – Introducció  

Carrer de Colom cantonada Carretera de Montcada 

El barri de Can Palet esta situat al marge esquerra de la riera de Vallparadis. Limita al nord per la carretera de Montcada , al sud per l’Avinguda de Santa Eulàlia , a l’est per l’Avinguda de les Glòries Catalanes i a l’oest pel parc de Vallparadis.

Més enllà de l’avinguda de les Glòries Catalanes, i fins al carrer del Xúquer, s’estén el polígon industrial de Santa Eulàlia, conegut anteriorment com a polígon industrial de Can Palet .

El nom de barri prové de la masia de Can Palet de la Quadra, originària del segle XIII, que està situada més a l’est, fora dels seus límits, dins el polígon industrial de Can Palet.

L’apel·latiu de la Quadra fa referència a la quadra de Vallparadís, que era on s’aixecava la masia i els seus terrenys, origen del barri.

La barriada de Can Palet neix al començament de segle XX, amb les primeres cases del llavors anomenat carrer del Gall, que sortint de la carretera de Montcada resseguia el marge esquerra de la riera de Vallparadís, on ara hi ha el carrer de Germà Joaquim.

La trama actual de barri es va anar configurant arran de la creació de la parròquia de Sant Josep el 1932, al voltant de la qual es van edificar les típiques cases angleses de planta baixa i pis.

L’església de Sant Josep, sobrepassa els límits del barri i inclou els barris adjacents del Cementiri Vell , Guadalhorce , Can Palet II i Xúquer .

** Us ensenyo una fotografia del Arxiu de Terrassa des del punt on ens trobem.

Veiem el carrer de Colom i al fons la parròquia de Sant Josep – 1947 .

** El Jaume Sabater ens fa una aportació molt valuosa d’aquesta part del barri.

 

2 – Parròquia de Sant Josep

Carrer Colom, 231

Mn. Jordi Fàbregas Oliván – Rector de la Parròquia de Sant Josep ens dona la benvinguda al barri i ens convida a entrar a l´església .

És també el President de la Fundació Educativa Terrassa .

La Fundació Educativa Terrassa té la missió de treballar per l’educació d’infants, joves i adults en el temps de lleure per aconseguir despertar en aquests uns comportaments, actituds i valors amb la intenció que transcendeixin a totes les situacions de la seva vida.

Mossèn Jordi Fàbrega ens convida a entrar a l’església on ens explica la part principal de la seva obra i quins són els seus objectius principals.

** Li he demanat poder dir unes paraules i comentar un escrit que vaig llegir  no fa molt en un diari sobre la parròquia i sobre ell .

Era un escrit anònim que deia :

” La senzillesa gairebé es podria dir pobresa d´una celebració de la Pasqua com la que vaig tenir la fortuna de viure aquí a la parròquia de Sant Josep transmetia tota la força del que acabarà sent el veritable futur d´un món que , d´alguna manera , no li quedaria ni mitja generació de vida . I no puc deixar de dir-ho , quina brutal diferencia amb la proposta que ens va fer no fa molt , l’Església Evangèlica Unida la vigília de Rams amb el concert de The Bobbys Lewis Ensemble al Centre Cultural. Els poses al costat de algunes processons de setmana santa , i saps perfectament qui sap convidar a la pregària i qui te n´aparta ; qui apunta al futur i qui al passat “.

Ens ha acabat d’explicar aspectes molt importants del seu dia a dia però hem hagut de continuar la ruta per problemes de temps.

Per la meva part li prometo que tornaré.

** A la sortida caminem pel carrer de Pérez Galdós. En diversos punts d’aquest carrer el Jaume Sabaté ens explica tres punts molt interessants com la botiga que havia hagut en un quarto de reixa ..etc

3 – Masia de Can Palet

Avinguda de les Glòries Catalanes 119

Des de temps molt remots , el Vallès ha estat una zona de magnífics conreus agrícoles, propiciats per la gran quantitat de torrents i rieres que corren pel territori.

Els romans ja hi havien establert diverses vil·les que, amb el pas del temps, es transformarien en cases de pagès.

La masia formava part de la quadra de Vallparadís, territori de jurisdicció baronial, d’aproximadament 4 quilòmetres quadrats, que s’estenia al llarg del torrent de Vallparadís i les terres de Can Palet.

És originària del segle XIII  i està situada  a l’est del barri , dins el polígon industrial de Can Palet.

Cal destacar el rellotge de sol .

El seu recorregut ens descriu un sol d’on surt l’agulla horària.

La numeració és romana i marca des de les 4 de la matinada fins a les 6 del vespre.

A cada punta hi ha les figures d’un gall que marca l’alba i una lluna creixent que ens indica el vespre.

En l’actualitat allotja un restaurant.  

4- Placeta d’Hipàtia d´Alexandria

Aquesta placeta queda una mica retirada de tot i esta construïda en uns terrenys que fa poc ocupaven unes fabriques.

Hipàtia d’Alexandria va destacar en el camp de les matemàtiques i l’astronomia fa ja més d’1.500 anys.

Va néixer al voltant de 370 i va morir al març de 415 a Alexandria, Egipte.

Durant el transcurs de la història, les dones han contribuït al desenvolupament de la nostra civilització. I, encara que les seves condicions eren menys favorables, qui diu que no van ser grans enginyeres, tecnòlogues o matemàtiques?

El seu treball va contribuir a ampliar el coneixement humà gràcies als seus estudis sobre geometria, àlgebra i, sobretot, astronomia. Hipàtia va contribuir de forma molt important en l’estudi del cosmos millorant el disseny dels astrolabis. 

Els astrolabis eren instruments utilitzats per navegants i científics per calcular la posició dels estels al cel. També servien per conèixer l’hora, l’altitud, el rumb… Sens dubte, una eina imprescindible en aquella època!

Va inventar també uns altres artefactes com el densímetre, un instrument que s’utilitzava per mesurar la densitat dels líquids sense haver de calcular la seva massa i volum.

Encara que la majoria dels seus escrits s’han perdut, existeixen nombroses referències al seu treball.

A dia d’avui, la figura de Hipàtia és una font d’inspiració inesgotable per a totes les noies que vulguin dedicar-se a la ciència!

Al final va ser brutalment assassinada per una torba de Cristians radicals que se sentien ofesos amb les seves idees (415 DC). Hipàtia d’Alexandria : Rep de nosaltres avui , aquets petit homenatge i reconeixement encara que sigui molt tard . *** Us ensenyo un dibuix .

5- Can Palet ll

Plaça de la Diversitat – Avinguda de les Glòries Catalanes

Can Palet de la Quadra tenia una masoveria aquí on som , coneguda com Can Figueres de la Quadra, que va ser enderrocada i en el seu voltant es van edificar aquets  grups d’habitatges que formem Can Palet II .

El barri fou conegut inicialment com els pisos del Guadiana, que era el nom d’un dels blocs que el conformen, juntament amb els del Guadalquivir i el Túria, i prenen aquest nom dels carrers , entorn dels quals estan situats, dedicats respectivament als rius Guadiana , Guadalquivir i Túria , en un àrea de la ciutat en que els carrers tenen nom de rius.

Més tard li fou donat el nom de Can Palet II, ja que el conjunt incloïa també els altres dos blocs i per la seva situació tocant a Can Palet, ja que n’és un apèndix, igual com el barri veí del Guadalhorce .

Aquets blocs foren construïts durant la dècada del 1970.

Està limitat al nord pel carrer del Guadalquivir, al sud per l’avinguda de Santa Eulàlia, a l’est pel carrer del Miño i a l’oest per l’avinguda de les Glòries Catalanes que es aquí on som.

Avui compten també amb una petita zona esportiva i els jardins de Salvador Allende, a la banda occidental del barri, tocant al carrer del Guadalhorce.

Plaça de la Diversitat :

Membres de l’esplai i l’associació de veïns van fer una activitat amb els infants del barri per actuar en aquesta zona de joc infantil, pintant els bancs i la tanca, netejant l’espai i decidint el seu nom.

També van fer diversos treballs per millorar els trams de barana i delimitar un àrea de jocs amb paviment de sorra i elements que afavoreixin la interacció dels infants.

A finals d´abril vaig visitar aquesta placeta.

Havien infants i joves de l’Esplai Guadalhorce i veïns i veïnes del barri.

Vaig poder veure el magnífic treball que han desenvolupat per renovar l’espai i dotar-lo de vida i els vaig felicitat pel nom escollit , fruit d’un procés participatiu, i totalment alineat amb la Terrassa plural i diversa que defensem.

6 – Bar 8 miles

Avinguda de les Glòries Catalanes 116

Un contrast entre el Can Palet de fa quaranta anys, on hi havien pocs bars petits i els nostres dies.

Els dies festius estaven plens de gent.  Uns en una cantonada jugant a la cartes, la barra plena de gent i altres asseguts al voltant d’una televisió de blanc i negre. L’ambient a causa del fum dels cigars i els caliquenyos era normal.

** El Jaume Sabaté ens fa un resum del que havien estat i representaven per als veïns del barri els pocs bars que havien.

7- La Auxiliar Estambrera

Carrer de Concepción Arenal – Menéndez Pelayo – Av. Santa Eulàlia

La Auxiliar Estambrera havia estat una empresa de el sector tèxtil amb una alta activitat aquí al barri i ha Terrassa

Crec que oficialment va tancar les portes el 2002. Només queden les parets a quatre bandes i la xemeneia. La xemeneia que veiem es troncocònica de maó , amb el fust protegit per cèrcols metàl·lics i rematada per un collarí .  Té una alçada de 37,5 m. i un diàmetre de 2,5 m. a 1,6 m. des de la base fins a la corona.

El govern municipal de Terrassa va aprovar el passat 28 d´abril un expedient d’actuació a aquesta antiga fàbrica .L’acció s’emmarca en la voluntat del govern d’obtenir “nous espais lliures”, pel que contempla la creació de noves zones verdes i jardins urbans amb la intenció de “fomentar la convivència i la cohesió social”, segons fonts municipals.

Personalment crec que les empreses han d’estar allunyades dels habitatges i la ciutat i aquesta iniciativa donarà vida i aire nou a tota aquesta zona.

** Us ensenyo una fotografia aèria del terreny que ocupa .

** En el carrer de Menéndez y Pelayo el Jaume Sabater ens ensenya una fotografia antiga de diversos veïns picant i obrint rases així com altres records.

8 – Plaça de Can Palet

Ens trobem davant del Centre Cívic Municipal Alcalde Morera , a la mateixa plaça on ens reben L´Associació de Dones amb Iniciativa de Can Palet : Alba Nos , Fina Prat , Ana Carrasquera , Isabel , Juani Hernández …etc.

Son un grup de dones d´aquí de  Can Palet que fan moltes activitats de tot tipus. Volen compartir  amb les dones del barri, inquietuds, fer coses juntes, adquirir nous coneixements, treballar l´autoestima i lluitar per la igualtat de gènere.

Han estat al carrer i a les xarxes. Presents de una manera o altra per donar visibilitat a les seves reivindicacions i al greu problema que pateix la nostra societat. No és un problema només de les dones, és un problema de tots. Volen una societat més justa per a tothom i una convivència igualitària entre les persones, siguin del gènere que siguin, de la procedència que siguin, tinguin les capacitats que tinguin i parlin la llengua que parlin.

La Alba Nos ens explica els inicis de l’Associació i també quins són els seus objectius fonamentals esperant que aviat puguin tornar a l’activitat.

9 – Punt Final

Plaça de Can Palet

La història de Can Palet no difereix gaire de les altres zones perifèriques de la ciutat: Terrassa va haver d’instal·lar com va poder la gran onada de mà d’obra que arribava per ocupar els llocs de treball que generava la indústria, i no sempre es podia fer amb les condicions d’infraestructura que hauria calgut.

Can Palet va aconseguir mantenir, més que altres barris, una estructura urbana ordenada, si bé els equipaments no van assolir els nivells adequats.

També els terrenys de Can Palet, entre la carretera de Montcada i les avingudes del Vallès, Santa Eulàlia i Glòries Catalanes, van esdevenir seu d’una indústria moderna amb la ubicació del polígon industrial anomenat Santa Eulàlia o Can Palet.

Moltes gràcies al Mn. Jordi Fàbregas Oliván per donar-nos la benvinguda al barri i per el valors humans que ens ha ensenyat.

Moltes gràcies al Grup de Dones amb Iniciativa de Can Palet que treballa per donar resposta a les inquietuds de les dones del barri, adquirir nous coneixements, treballar l’autoestima i lluitar per la igualtat de gènere.

Moltes gràcies Alba Nos i a tot el grup.

Moltes gràcies Jaume Sabater per la teva col·laboració , sempre efectiva i coneixedora de el terreny i a la Juana Risquez  per donar imatge al projecte. Moltes gràcies a tots vosaltres venir i donar suport al meu projecte de barris de Terrassa.

Ferran Peña

Comparteix