Visitem l’exposició Atmos-Fear, de Jon Tugores

Resum elaborat per Ferran Peña, de la visita al Centre Cultural de Terrassa feta avui, 26 de juny

[Veure fotografies de l’activitat, obra de Juana Risquez]

Presentació Centre Cultural 

Amics: El Jon Tugores no ha estat present en aquesta visita perquè ha tingut un problema de força major fa uns dies i ens demana disculpes .L’exposició la presento i explico jo , en nom seu.

1 – Jon Tugores – Atmos-Fear

L’exposició recull un important nombre de fotografies aèries d’una desena de ciutats europees amb les que l’autor estableix una connexió i una interpretació del territori en el que vivim i desenvolupem la nostra activitat, ja sigui de forma individual o col·lectiva. 

Un territori sotmès a un canvi constant, principalment degut a la interacció urbana, i sobre el que cau cada cop amb més força l’amenaça del canvi climàtic.

Sota aquesta mirada crítica, la exposició ens convida als visitants a reflexionar sobre el futur del nostre planeta, vinculant-lo  al desenvolupament de les ciutats, els pobles, els boscos o la mateixa economia.

2 – Introducció

Jon Tugores i Kirtley, va néixer l’any 1968 a la localitat anglesa de Lancashire, és un fotògraf molt especial a més d’arquitecte, professor universitari i pilot de línies aèries.

Ha viscut a Londres, Berlín, Viena, Dallas, Bahrain, Madrid, Mallorca i Barcelona on té el seu estudi professional.

Ha realitzat més de 50 projectes, rebut 21 premis, escrit cinc llibres, rodat un documental, té més de 8.000 hores de vol i 45.000 fotografies del planeta, tot això l’avala com un personatge atípic en l’actual escena cultural del mon.

Com a arquitecte cal destacar algunes de les seves obres com l’Edifici Poliprogramátic a Bahrain, l’Església Evangèlica de Castelldefels, gratacels a Dubai o l’Hipòdrom a Mallorca.

Com a fotògraf retrata allò que veu mentre exerceix com a pilot a milers de metres d’altura.

3 – Obra i procés

Atmos-fear és una mostra de Fotografia Aèria. L’exposició presenta una interpretació del territori, una narrativa del “ nostre lloc “. Entenent com “el nostre “ lloc, la porció del planeta on vivim, dormim, gaudim, plorem, vam construir i tot el que fem sols i en societat.

Aquesta exposició integra l’atmosfera i el seu grau d’energia, la contaminació, el seu potencial transformador com un ingredient més menyspreable per a l’anàlisi.

L’atmosfera com a protagonista existencial i catalitzadora del planeta.  

Es tracta d’una mostra que ens proposa pensar entre tots sobre com estem transformant les nostres ciutats, pobles, boscos, l’econòmica, el futur …

Atmos-fear ens mostra una actitud i un compromís cap al medi ambient i ens recorda que vivim en un moment on tot canvia constantment i ho fa en temps real.

Les imatges que es presenten documenten aquest moment.

En definitiva, l’exposició pretén provocar, via l’art de la fotografia, una reacció sobre zones urbanes o periurbanes.

Atmos-fear té un esperit crític i una capacitat connectora amb la natura, l’urbanisme, la pintura, el disseny, l’arquitectura, l’art i la cultura poètica.

Punt final

Jon Tugores estableix un diàleg i una reflexió al voltant de la relació, sovint conflictiva, entre ciutat i medi ambient.

Ens presenta una Terrassa que, com a gran ciutat d’àmbit europeu, i en el context actual de canvi constant, haurà de prendre un compromís respecte el medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic.

Però…. serem a temps d’aturar el canvi climàtic abans d’arribar al que la comunitat científica qualifica com a punt de no-retorn? 

Hem vist una exposició plena de talent i de professionalitat.

Moltes gràcies Jon Tugores .

Moltes gràcies també a tots vosaltres.

[Veure fotografies de l’activitat, obra de Juana Risquez]

Comparteix