Visitem el Torrent d´en Pere Parres: La unió fa la força

Resum de la Ruta Cultural del dissabte 16 d’octubre de 2021

Torrent d´en Pere Parres – Barris de Terrassa nº 9

Escrit i dirigit per Ferran Peña

Fotografia: Rafael Morante [veure fotografies]

 

1 – Passatge del Sagrament

Carretera de Rellinars

Aquest passatge és el que queda del antic Camí del Sagrament i el que ens donarà entrada al barri del Torrent d’en Pere Parres.

El camí vorejava el terme de Terrassa i anava fins a Can Boada i Ca n´Aurell.

Abans, la demarcació de la parròquia de Sant Pere envoltava totalment la parròquia del Sant Esperit de la vila de Terrassa.

Aquesta és una part que queda de camí, quan des de l’altra part de Terrassa necessitaven els serveis de l’Església, en aquest cas el sagrament de la comunió per a un moribund, ja que no podien passar per mitjà de la demarcació d’una altra parròquia.

Un sacerdot amb el porta-viàtic i els escolans, un d’ells tocant la campaneta, havien d’envoltar tota la demarcació eclesiàstica de la parròquia del Sant Esperit , quant la persona que necessitava una funció litúrgica vivia a Can Boada o Ca n’Aurell .

Us ensenyo una fotografia de l´Arxiu de Terrassa.

 

2 – Introducció

Plaça de la Cooperativa

El barri està limitat al nord per l’avinguda de l’Abat Marcet, al sud pel passeig Vint-i-dos de Juliol, a l’est per la carretera de Rellinars, i a l’oest per l’avinguda de Josep Tarradellas.

Depèn de la parròquia de la Santa Creu, al barri de Sant Pere.

El barri està molt lligat al de Sant Pere, a l’altra banda de la carretera de Rellinars, de el qual es va segregar al començament de la dècada de l’any 1980, quan es va crear una associació de veïns. Les primeres cases es van edificar, precisament, prop de la carretera i al carrer de Miquel Angel.

El nom prové del torrent que el travessa de nord a sud, el qual prové de la part septentrional de la ciutat, del pla del Bonaire per sobre de Can Roca, i desguassa a la riera de Palau, avui la Rambla d’Ègara, a la alçada de el Centre Cultural .

El torrent, actualment urbanitzat, es correspon aproximadament amb el recorregut del carrer del Marquès de Comillas.

He intentat esbrinar qui era Pere Parres i no hi ha manera de saber qui era.

El nom que porta aquesta plaça és en memòria a la cooperativa que anirem a veure a continuació.

No he trobat cap edifici singular, a part de la torre d´aigües de la Cooperativa.

A la part sud hi ha la seu de la Fira de Terrassa i tocant a l´avinguda de Josep Tarradelles la fabrica Agut, ara convertida amb en un supermercat.

Ens trobem de camí cap al següent punt de la ruta , al numero 80 del carrer del Torrent, aquí es troba un botiga anomenada La Baixada, i el Jaume Sabaté ens explica el seu origen.

 

3 – Seu de la Cooperativa Popular “Els Amics “

Carrer del Torrent 146

La Cooperativa Popular Els Amics es va crear l’any 1929 a Terrassa davant la necessitat dels veïns del barri d’en Torrent d’en Pere Parres, d’aconseguir aigua per les primeres cases que es van construir a principis del segle XX a la zona, veient la possibilitat d’obtenir-la a través d’alguna veta subterrània que s’havia detectat.

A partir d’aquí es va crear tot un engranatge de canonades que anés a parar a les cases.

Aquest pou proveeix moltes de les cases que es troben al voltant dels carrers Torrent, Transversal, Marquès de Comillas i Amadeu de Savoia. I són els mateixos socis qui gestionen directament aquesta xarxa.

Actualment són un centenar de socis, tots ells amb veu i vot a l’assemblea. En aquesta s’explica com ha anat l’any, quins problemes hi ha hagut, així com s’exposen els projectes de millora de la xarxa, de les canonades, etc. La gent entra com a sòcia automàticament a la cooperativa pel fet d’obtenir aigua en els seus domicilis.

La primera seu social de la cooperativa era al carrer Pantà, a la Coral Els Amics, on es reunien altres cooperatives de consum de l’època, que amb el temps han anat desapareixent.

L’any 1932 es va ubicar al seu lloc actual, aquí al carrer Transversal, juntament amb el dipòsit d’aigua que ara anirem a veure.

 

4 – Representació ceràmica

Carrer Transversal 39

A la paret d’aquest restaurant observem un mural ceràmic de cert interès.

A la imatge podem veure a quatre persones treballant en el procés d’elaboració de pa.

Cada un fa una funció diferent i està molt ben coordinada.

A la part inferior de l’esquerra de la imatge podem veure que al sac posa: 1933 a 1990 – Forn Salas.

Tinc entès que al carrer de Pedrell hi ha l’obrador del Forn Salas, i aquí potser en aquest lloc hauria d’haver hagut una fleca o similar.

  • El Jaume Sabaté ens explica la historia del inici del forn i obrador i del autor ceramista.

 

 

5 – Dipòsit Cooperativa “ Els Amics “ .

Carrer Transversal

Entre lo que era el torrent i la riera del Palau, aquí mateix en l´actual carrer Pedrell hi havia una casa que tenia un pou que s´alimentava d´una beta d´aigua natural.

Li deien la Mina d´en Pauet.

Es van anant construir noves cases i el problema principal era el proveïment d´aigua. Aquí va néixer la Cooperativa de Consum Els Amics , amb seu al carrer Torrent com hem vist fa una estona .

Es va construir un pou per xuclar l´aigua de la beta d´en Pauet , uns anys més tard a l´altura de la desapareguda fàbrica Agut i més avall passada la via del tren , donava les aigües a una antiga mina que es deia Vinyals , segons em va explicar un veí molt gran del barri.

Per l´embassament de l´aigua es va construir aquest gran i elevat dipòsit de 25.000 litres de capacitat i de 14 metres d´alçada , que actualment continua en servei.

El servei que ofereix la cooperativa de consum d’aigua als veïns i veïnes sòcies està fixat en 100 euros per semestre. Que és sensiblement inferior al que ofereix l’empresa d’abastiment d’aigua de la ciutat. “I oferim aigua de boca de molt bona qualitat i descalcificada”, m´explica un veí , la qual es pot beure perfectament “només afegim els productes bàsics per controlar el clor i els nitrats”. A més, els socis tenen accés a l’aigua sense límits, cadascú utilitza l’aigua que necessita per al seu consum domèstic.

En el any 1925 van crear un economat d´alimentació on els socis podien trobar els queviures a millor preu.

 

6 – La Mina d´en Pauet

Carrer de Pedrell

Aquí en l´actual carrer de Pedrell hi havia la mina d´en Pauet.

** Us ensenyo una fotografia del arxiu de Terrassa.

 

7 – Edifici amb escultures de rostres femenins

Carrer de l´Emperadriu Eugènia 40

El dia que vaig venir a caminar pel barri per poder escriure aquesta ruta i al arribar a aquest tram ,vaig quedar sorprès al veure aquest gran edifici.

Aquesta construcció trenca amb la que hi ha al barri, ho dic en pla constructiu i no és una critica.

Es tracta d’un disseny propi d’autor, crec jo.

No entenc el significat de la presència de les cares femenines ni aquest tipus d’arquitectura, però malgrat això la construcció sembla sòlida i té una bona aparença.

He preguntat en dues ocasions qui és l’arquitecte i si em podien donar més informació i res.

En el carrer de Monturiol 148 hi ha un altre part igual.

Entre un edifici i l´altre, a la cantonada hi ha aquesta casa que divideix les dues parts.

 

8- Asociación Reto a la Esperanza

Avinguda del Abat Marcet 351

Reto a la esperanza, és una organització No-Lucrativa que va néixer a finals de maig de 1985 a Cantàbria. Al cor del fundador, amb principis cristians, va sorgir la inquietud de fer alguna cosa a favor dels toxicòmans. Amb el temps ha anat augmentant la demanda i actualment disposen de centres repartits per tot Espanya i també en altres països.

“L’existència d’aquesta Associació té com a finalitat principal l’ajuda moral, cultural, material i espiritual a persones pertanyents a diversos col·lectius socialment marginats, especialment, drogodependents.

El caràcter gratuït d’aquesta Associació és gràcies a l’autofinançament mitjançant:

  • Botiga especialitzada en la venda d’una gamma molt àmplia de productes, tant nous com de segona mà o restaurats
  • Recollida de mobles i estris
  • Ports i mudances
  • Neteges de pisos
  • Serveis de restauració i tapisseria
  • Reciclatge de residus sòlids urbans

En Tasos Zygas és el responsable d’aquest centre aquí a Terrassa.

Ens explica que aquest projecte, a més de capacitar professionalment a la persona, donant-li la possibilitat d’aprendre un ofici i accés al mercat laboral, també serveix per fomentar el seu desenvolupament personal en aspectes com responsabilitat, disciplina, treball en grup.

 

9 – Associació de Veïnes i Veïns Torrent d´en Pere Parres

Carrer Monturiol 132

Ens rep el Toni Maraver .

L´Associació de Veïns és una associació oberta a tots els veïns i que funciona com una cooperativa.

Fan reunions cada setmana al seu local del carrer Monturiol.

Tot veí pot exposar els seus problemes o les seves idees i ajudar a preparar la festa major , o qualsevol activitat que proposen o intenten fer .

Amb l´ajut de tots és més fàcil.

En la meva opinió contínua seguint l’esperit de la cooperativa des del seu inici i això ha forjat un caràcter de unió entre tots els veïns molt ferm.

He titulat aquesta ruta cultural com: la unió fa la força, perquè és el que he comprovat aquets dies que he estat donant voltes pel barri.

M’ha cridat molt l’atenció l’emblema o escut de l’associació, perquè conté un missatge que m’agradaria comentar ara amb vosaltres.

 

10 – Camí de Monturiol

Va del carrer Monturiol al carrer de Casp.

El Camí de Monturiol en realitat no és cap camí. És un passatge que s’ha anat formant per les circumstàncies que sigui a mida , a mesura que han anat construint les cases del seu entorn.

 

11 – Bar – Restaurant Galaxia

Carrer de Francesc Oller

És un bar restaurant molt familiar, on el menú diari és casolà i té una gran varietat de tapes on l’especialitat és el pop, el pots provar amb salsa, a la planxa i gallec.

És el lloc ideal per fer tapes i menjar, molt ben dirigit per el Antonio.

És la referència principal del barri i una de les millors de la nostra ciutat.

Us el recomano i crec que és un dels nostres més fidels patrimonis gastronòmics , de la reminiscència familiar , casolana , a la Terrassa que encreua tantes cuines con cultures la componen.

L’any 2018 i dins de l’edició de la ruta “de tapa en tapa” una vegada més el bar restaurant Galàxia hi era entre els tres classificats i com a resultat final va quedar en el tercer lloc, entre 62 que són els que van participar.

*** Us ensenyo una fotografia del premi.

 

Desitjo comentar-vos un parell de comentaris sobre el bar restaurant Galàxia que he llegit a la xarxa.

  1. ***Desde el día que salí de allí, sueño con volver, y en unos días, por fin, mi sueño se hará realidad. Comida casera de la de toda la vida, guisada con maestría. Todo lo que probé iba superando a lo anterior. Es espectacular. Y el trato,como estar en casa!!
    Si eres de buen comer,y mojar pan, el Bar Galaxia es tu sitio! ***.
  2. *** He ido en bastantes ocasiones, (nos queda cerca de casa) y nunca me arrepiento. Tapas y platos de los de antaño. Calidad, precio y servicio de diez. EL pulpo a la brasa es para hacerle una estatua en la plaza

El Ramonet Rodó , que és un dibuixant de còmics molt reconegut a Terrassa i col·laborador nostre ha fet aquest dibuix dedicat a vosaltres .

A veure si el podeu emmarcar i penjar al vostre local amb afecte per recordar aquest dia.

 

12 – Punt final

Plaça Cirici i Pellicer

Hem entrat al barri per el antic Camí del Sagrament.

El nom de Torrent d´en Pere Parres prové del torrent que el travessa de nord a sud, el qual prové de la part septentrional de la ciutat, del pla del Bonaire per sobre de Can Roca, i desguassa a la riera de Palau, avui la Rambla d’Ègara, a la alçada de el Centre Cultural .

Hem estat a la seu de la Cooperativa Popular “ Els Amics “ i també al dipòsit . Us he explicat l’origen i actualitat .

També hem fet un record especial a lo que era la Mina d´en Pauet.

Hem anat trobant punts molt interessants en el trajecte que hem anat comentant.

Hem estat amb en Tasos Zygas a la “ Asociación Reto a la Esperanza “ que té com finalitat principal l´ajuda moral , cultural i espiritual a persones pertanyents a diversos col·lectius socialment marginats , especialment drogodependents i que fan un gran treball.

L’Associació de Veïnes i Veïns del barri, una associació oberta a tots els veïns que ens han explicat les seves inquietuds i el sentir del barri a través del treball ben fet en equip : moltes gràcies Toni Maraver .

El Antonio i el Bar Restaurant Galaxia , una referència molt important del barri i de Terrassa i un dels nostres més fidels patrimonis gastronòmics , de la reminiscència familiar , casolana , a la Terrassa que encreua tantes cuines com cultures que la componen.

I moltes coses mes, molt interessants, persones, que no he pogut arribar a conèixer i que estic segur que aporten el seu gra de sorra al barri per fer-lo millor dia a dia….gràcies a vosaltres també.

 

Moltes gràcies Jaume Sabaté per la teva col·laboració , moltes gràcies també a tu Ramonet Rodó per el teu talent , moltes gràcies també com sempre al Rafael Morante , Llorenç Pomar, Matilde Garcia.

 

Moltes gràcies a tots vosaltres per donar suport al projecte Barris de Terrassa i estar amb nosaltres.

Comparteix