Presentat a Terrassa el llibre “L’església parroquial de Sorita”, de Beser Jordà

Crònica de la presentació elaborada per Manuel Beser Jordà. Publicada al Setmanari d’informació Comarcal de Morella

Imatges de Maria Rosa Raspall Mira les imatges

El passat dijous, dia 17 de març es va presentar a l’Ateneu Terrassenc el llibre de Manuel Beser Jordà “L’església parroquial de Sorita (els Ports de Morella)” editat l’any 2019 i que s’havia d’haver presentat el mateix dia de l’any 2020, i que a causa del confinament sanitari no es va poder fer fins ara.

Va haver-hi un públic considerable, entre familiars, amics i simpatitzants de l’autor i de l’entitat terrassenca. L’acte va començar amb la lectura del text escrit pel Sr. Joaquim Salvador Vinyals de l’Associació Cultural “El Maestrat” que no va poder assistir personalment per malaltia. Resumidament venia a donar ànims tant al presentador, en Ricard Martí, com a l’autor per la tasca realitzada en bé del poble i de la comarca, ressaltant que eren “diestros conocidos en plaza” per algunes altres presentacions anteriors, també va indicar que gran part del llibre s’havia fet gràcies a la documentació que va deixar el Sr. Manuel Beser Bail, pare de l’autor. En el moment dels agraïments va destacar l’impuls donat pel catedràtic de la UJI, Sr. Bertomeu Lluís Messeguer, a l’incansable professor Ernest Querol del CEP i al Sr. Manel Freixas, president de l’Associació Cultural “El Maestrat”.

L’historiador comarcal, Sr. Ricard Martí, casat amb una soritana i autor de diferents llibres sobre la guerra civil va ser l’encarregat de presentar l’autor del qual en va destacar dues afirmacions que es troben en el llibre: que és dolorós admetre que la societat espanyola, dins del conflicte bèl·lic i social dels anys trenta del segle passat no va saber solucionar els problemes que patien, sobretot “per manca de diàleg, racionalitat, anàlisi, estudi, síntesi, ni saber trobar l’aristotèlic terme mig”. I en segon lloc sobre la qüestió religiosa, que hi va haver bisbes molt restrictius respecte la llengua (Bilbao i Moll), però que posteriorment van ser més oberts i accessibles (Carles i Martínez Sistachs).

En el torn pròpiament de la presentació del llibre es van desenvolupar els següents aspectes: 1) una breu introducció al poble i a la seva història, 2) explicar el per què del llibre que no era altre que posar de manifest els escrits del Sr. Manuel Beser Bail, 3)fer un repàs del contingut, estructura i interès del llibre, i finalment, 4) resum del procés de construcció de l’actual temple parroquial entre els anys 1779 i 1831. La frase lapidària final que va esmentar l’autor va ser que “en un país com el nostre les millors armes que tenim han de ser desenvolupar la capacitat artística, promoure la cultura en general, treballar incansablement i practicar la intel·ligència natural, sent això possible només amb una bona educació”. El llibre es pot enquadrar dins del que anomenem la memorialística on s’expliquen fets i objectes pretèrits amb la seva corresponent interpretació.

L’acte va acabar amb diàlegs i preguntes entre els assistents sorgint la recomanació que si alguna cosa havia quedat poc clara, a part del llibre tenien la possibilitat de conèixer la comarca directament, que segur que serien ben rebuts. Per acabar, es van signar i dedicar uns quants llibres, l’import dels quals es vol dedicar a col·laborar en la construcció en marbre del retaule de la Balma. En el futur es preveu treballar sobre “els escrits literaris dedicats en honor de la Mare de Déu de la Balma de Sorita”. MBJ

Comparteix