Visitem l’exposició The Sacred and the Real, amb Gemma Miralda

Resum elaborat per Ferran Peña, de la visita a l’exposició The Sacred and the Real, per Gemma Miralda
Fotografies: Llorenç Pomar

The sacred and the real és un fotollibre, o llibre d’art, que presenta una sèrie fotogràfica inspirada en la relació ancestral de l’ésser humà i la natura en el context dels pastors d’altura al Pirineu català i aragonès.

Durant els mesos d’estiu els pastors viuen i treballen a cotes de dos i tres mil metres d’altitud per garantir aliments i un clima benigne als animals.

És un entorn ideal per reflexionar sobre les relacions ancestrals de l’home amb la natura, la seva solitud quan s’allunya del seu col·lectiu i també sobre aquelles forces tel·lúriques de la natura que encara ens impacten i generen admiració i respecte al mateix temps.

El fotollibre consta de quaranta fotografies en color amb una estètica i una narració visual concretes que ens porten a descobrir altres atmosferes de Pirineu i de l’home que l’habita.

Hem tingut l’honor de tenir a l’artista Gemma Miralda amb nosaltres.

2 – Gemma Miralda

Gemma Miralda(Terrassa, 1974)  amb una llarga trajectòria professional a l’esquena.

Va estudiar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i posteriorment a l’International Center of Photography.  

Ha treballat 10 anys com a corresponsal al diari La Vanguardia, encara que al llarg de la seva carrera també ha col·laborat en mitjans tan rellevants com Magazine LV, El Periódico de Catalunya, El Dominical, Avui, El País, ABC, Integral , Jo Dona, Libération i algunes publicacions de l’Amèrica llatina.

També dona classes de fotografia a l´Escola d´Arts i Oficis Illa de Sabadell i és directora d´un Master de Fotografia.

3 – Exposició

La Gemma ens ha anat explicant tota l’exposició amb detall.

El tema té lloc entre els pastors d’altura del Pirineu aragonès, la vida i la feina dels quals es desenvolupa durant els mesos d’estiu a les cotes més altes .

La importància dels gossos en tot el procés i el bon treball que fan les ovelles al terreny en quan a neteja de reactivació del cicle.

Hem vist un vídeo molt interessant d’alguns pastors i els seus comentaris sobre la seva feina i el tipus de vida que porten.

Aquest vídeo – entrevista el va gravar la Gemma en directe.

Aquesta exposició consta de 40 fotografies en color que s’han fet al llarg de cinc estius, del 2014 al 2018 , que la Gemma ens ha anat comentant d’una en una i per aspectes continus.

L’exposició és una aproximació a la visió personal de la Gemma Miralda envers el trànsit humà en el món mitjançant la figura dels pastors i la seva vida.

Una forma de vida “en una estreta i delicada relació amb la naturalesa”.

4 – Punt final

M´agradaria fer esment aquí d’uns objectius finals que ha marcat la Gemma , resultat del seu treball ,  que considero molt importants , ja que m´han tocat el cor.

  1. Reflexionar envers la nostra societat urbana i tecnificada envers altres formes de vida lligades directament amb la natura.
    Quin paper juga la natura a les nostres vides?.
  2. Visualitzar la importància del medi natural per la vida del planeta.
  3. Reivindicar “la convivència amb el medi natural i posar en dubte l’autoritat de ‘’ésser humà per damunt de la natura i la resta d’éssers vius”.

Gemma Miralda, moltes gràcies, no només per lo gran artista que ets sinó també per el teu gran sentit humanista.

Text: Ferran Peña

Fotografia: Llorenç Pomar

Comparteix