L’escriptor Antonio Manuel Rodríguez ens presenta el seu últim llibre “Flamenco, Arqueología de lo jondo”

Dissabte 10 de novembre, a les 12:30h., a l’Ateneu Terrassenc,  l’escriptor Antonio Manuel Rodríguez ens presenta el seu últim llibre “Flamenco, Arqueología de lo jondo”.

Posteriorment, tindrem l’ocasió de conversar amb ell en un agradable dinar. El preu del menú és de 20 euros, i cal fer la reserva prèvia, per correu electrònic: info@ateneuterrassenc.cat , o per telèfon: 93 789 15 74

Ens acompanyaran també, Madalena Mañé al cante, i Albert Pons al toque.

L’Antonio Manuel és professor, jurista, escriptor, músic i activista, sempre ha vinculat la seva feina i les seves accions a Andalusia, la memòria col·lectiva, els drets humans, l’ecologisme, el feminisme i la radical democràcia.

L’origen del flamenc cal buscar-lo en el significat de les paraules, que ens porten directament al final del període andalusí, quan sorgeix com a manifestació de resistència enfront de la homogeneïtzació religiosa i cultural que va impulsar la Conquesta castellana. El flamenc neix quan mor Al-Andalus i sorgeix de la unió en una mateixa pena de andalusins, moriscos, gitanos i negres. Aquest és el plantejament del que parteix Antonio Manuel.

“Flamenco. Arqueología de lo jondo “(Editorial Almuzara) . és una emocionant defensa de les arrels andalusines, morisques, gitanes i negres del Flamenc. Escrita amb una elegant aliatge de rigor i poesia, Antonio Manuel demostra que en l’origen dels noms es troba la deu del jondo del qual han begut generacions senceres, cantant al dolor i al sagrat, en andalús i de memòria. Molt més que un llibre sobre Flamenc, en ell es revela la història clandestina de la península que el poble va custodiar en els seus cants, tocs i balls. Un llibre Flamenc que travessarà el cor i la raó de qui ho llegeixi.

Per a Antonio Manuel, l’origen de la paraula flamenc no és holandès (de Flandes), com diu el Diccionari de la Reial Acadèmia, sinó àrab: de les paraules Falah (pagès) i mankub (desnonat). Quan les hosts castellanes es proposen a partir de 1492 eradicar tot vestigi de la cultura àrab, sorgeix un poble errant, el morisc, que es troba en el camí amb els altres dos col·lectius oprimits i condemnats a la fugida, els gitanos i els negres. I d’aquesta trobada sorgeix el flamenc.

Antonio Manuel Rodríguez és doctor en Dret i professor de Dret Civil a la Universitat de Còrdova. És Vicepresident de la Federació d’Ateneus d’Andalusia, músic, escriptor i Soci d’Honor del  Ateneo Andaluz de Dos Hermanas. . Entre les seves obres: Novel·la: “Andalucía. Teoría y Fundamento Político. Blas Infante”,” Nenia “,” El desmayado vuelo de las cigüeñas”; “La huella morisca” i “El soldado asimétrico”.

Comparteix