La democràcia a Europa

Aquest dilluns ens va visitar l’Europarlamentari Sr. Javier López Fernández, més conegut com a Javi López, jurista i polític del PSC i Copresident de l’ Assemblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana. Aquest 2024 es compleixen deu anys de la seva activitat a Brussel·les com a Eurodiputat.

La seva intervenció ha sigut clara i sistemàtica, exposant la feina feta en els últims cinc anys i els reptes que actualment s’obren en un proper futur.

Mesures de contenció del canvi climàtic 

  1. Transició energètica: Cal modificar els nostres habitatges per fer-los energèticament més eficients.
  2. Transformar la nostra industria mantenint la producció sense les emissions amb efecte hivernacle, aspecte que afecta molt a Catalunya al tenir industries molt intensives en emissions com l’agroalimentària, la química, el sector del motor,
  3. Fonts d’energia: Aprendre a fer electricitat sense fer emissions apostant per les energies netes, en les renovables

Promoció de l’estat del benestar generant un espai de prosperitat compartida i procurant un espai de convergència econòmica i social. Foment de la digitalització de les economies.

El conflicte bèl·lic actual entre Rússia i Ucraïna està ocasionant una crisis en el sector energètic però també la creació d’una directiva de protecció d’asil als refugiats i una obertura en els processos d’ampliació de la UE amb Ucraïna i d’altres repúbliques frontereres amb Rússia.

L’Eurodiputat Sr. Javi López, ha senyalat també que el model de benestar europeu està en risc doncs històricament teníem una dependència amb EEUU en termes de seguretat, una dependència de Rússia en matèria energètica i una dependència de Xina en quan a la producció de béns de consum. Actualment les tres fonts s’han esgotat tenint en compte l’amenaça d’una potencial reelecció del Donald Trump, el conflicte amb Ucraïna i amb les transformacions de la maquinaria productiva de Xina.

Quina Europa volem? Per treballar cap una Europa mes dinàmica s’han d’articular diverses modificacions:

  1. Fugir de la tirania de la unanimitat,
  2. Lluitar per evitar derives autoritàries com les observades a Polònia i  Hongria,  i
  3. Incrementar la dimensió social procurant una equitat en salaris i serveis públics.

COL.LOQUI

Finalment s’ha obert un viu debat entre els assistents on s’han abordat temes tant transcendents com el paper d’Europa davant del conflicte armat a Gaza, les mesures regularizadores dels fluxos migratoris, la sostenibilitat de l’estat de benestar tal i com el tenim plantejat, la manca d’harmonització en temes de les titulacions universitàries, la disparitat en el model energètic, polítiques erràtiques d’habitatge, diferències en els codis penals, en l’accés als serveis públics, o en el diferent tractament fiscal observables en els diferents països que integren la Unió Europea actual que no permeten considerar el projecte europeu com una veritable UNIÓ.

Al tractar de com Europa pot reaccionar per desencallar la renovació del Consell General del Poder Judicial espanyol bloquejat des de fa cinc anys de forma inconstitucional ha plantejat com a competent el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La conferència ha estat presentada, dirigida i moderada pel membre de la Junta de l’Ateneu Terrassenc, Jordi Armengol.

Notícia de la conferència a Canal Terrassa

Comparteix