El barri de Sant Llorenç del Munt

Resum, elaborat per Ferran Peña, de la Ruta Cultural pel Barri de Sant Llorenç del Munt, que va tenir lloc el dissabte 24 de febrer.
Fotografies: Yol Llubes  VEURE FOTOS

 

Hem començat la ruta a la Plaça de la Font de la Pola, recordant l’inici del barri, la seva història.

L’any 1948 l’Ajuntament havia adquirit les terres de Can Montllor, que hi havia entre la riera de les Arenes i la carretera de Castellar, a fi i efecte d`ubicar-hi unes casernes militars. L’idea no va prosperar del tot. Si més no, durant dues dècades només s’hi va ubicar, a la zona on ara hi ha els gratacels, un campament militar de cavalleria. A la resta, l’Obra Sindical del Hogar, va construir el grup de habitatges.

A la Plaça de la Font Llicona, hem comentat que l’any 1961, s’enllestia la segona fase constructiva del grup que incloïa els gratacels.

A la Plaça de la Font de la Tartana, entre altres coses hem recordat el conjunt de la font – ja desapareguda – que el formaven un petit banc i unes jardineres i al seu damunt una petita estàtua d’un nen.

A la Plaça de la Font Soleia nº 22, ens ha rebut l’Associació Fem Barri, creada per L’Associació de Veïns del barri de Sant Llorenç amb la intenció de crear un punt de trobada i mediació entre els veïns per, segons els organitzadors, “tornar a conviure en pau i amb cordialitat”.

Hem vist els dos murals que hi ha pintats a la paret en el carrer Camí de la Senyora, no hem vist el nom dels autors però la Mercedes Sánchez ens ha explicat qui són i el seu significat.

A la Plaça del Mil·lenni, el psicòleg i ex veí del barri Josep Maria Esteve ens ha explicat una part molt humana i social de la història del barri.

Al final de la Plaça de la Font Flàvia tocant amb el carrer Montcau, hem vist un Pi molt gran i alt, subjectat per uns suports de ferro. Aquest Pi, per a mi és el barri i els suports sou vosaltres que encara continueu amb aquest esperit de lluita.

A la Plaça de la Font Flàvia hem vist un mural molt gran, que forma part del projecte Terrassa Walls, que té per objectiu promoure l’art urbà i visibilitzar als seus artistes.

El carrer de La Cova del Drac, un passatge ple d’activitat comercial: una perruqueria, un bar, una carnisseria, una fruiteria, una braseria i algun altre tipus de negoci que hem anat veien a mida que hi hem anat entrant.

Associació de Veïns del barri a la Plaça de la Font de l’Olla:

Una Associació de veïns i veïnes que va sorgir amb els inicis del barri, per aconseguir una millor qualitat de vida i uns serveis públics o municipals bàsics i que encara continua en aquesta lluita.

No vull oblidar amb tot el meu afecte el quiosc o la caseta que hi ha i hi ha hagut fa molts anys a la Carretera de Castellar, cantonada Plaça de la Font de la Pola.

Em preocupa veure tancat el quiosc del carrer del Cavall Bernat, aquí al costat.

Moltes gràcies Mercedes Sánchez, presidenta de Fem Barri i a la seva vicepresidenta la Maria Isabel Ponce.

Moltes gràcies Josep Maria Esteve Grifol.

Moltes gràcies Manuel Serrano i Luis Ibáñez.

M’he deixat moltes coses per explicar o organitzar en escriure aquesta ruta que són per mi molt importants i significatives.

Es que hi ha i hi ha hagut moltes persones que han treballat pel barri, alguns estan aquí, o no han vingut. I altres, els que ja no es troben amb nosaltres els enviem un recordatori d’agraïment i vull que sàpiguen els portarem sempre al nostre cor.

Moltes gràcies.

Ferran Peña

 

 

 

 

 

Comparteix