Conversem amb Jon Tugores

Resum de l’activitat celebrada aquest matí, 13 de novembre.

Resum elaborat per Ferran Peña
Fotografies de Rafael Morante

1 – Activitat

Xerrada amb Jon Tugores 

Jon Tugores [Lancashire, Anglaterra. 1968]

És un arquitecte, pilot, professor universitari i fotògraf aeri.

Persona polièdrica que hibrida les seves quatre disciplines en experiències recíproques.

Actor en el moment tecnològic actual. Defensor i promotor de la híper-tecnologia com a solució mediambiental.

Ha viscut a Londres, Berlín, Viena, Dallas, Bahrain, Madrid, Mallorca i Terrassa on té el seu estudi professional.

 +50 projectes, 21 premis, 5 llibres, 1 documental, 10.000 hores de vol, 50.000 fotografies del planeta l’avalen com un personatge atípic en l’escena cultural actual.

2- Introducció 

Jon Tugores i Kirtley és un arquitecte per l’ETS d’Arquitectura del Vallès (1997), Professor universitari (ESEIAAT, NYIT-New York Institute of Technology, ETS Arquitectura del Vallès, Elisava, Universitat Internacional de Catalunya) i Pilot de línies aèries.

Com a arquitecte funda el 1999 l’estudi -Jon Tugores + Architects- dedicat a la realització de projectes d’arquitectura i integrat per un grup d’arquitectes, com a estructura principal, assaonat amb la aportació d’altres disciplines; l’Artista, Mika Utzon i el filòsof José Ramón Zamora.

Guanyador de diversos concursos ja en la seva època com a estudiant i en la seva vida professional. Ha publicat diversos llibres en col·laboració d’altres amics. Sent l’últim editat per Actar Publishers, titulat: ‘Barcelona by Jon Tugores’,, publicació d’imatges aèries fetes per Jon sobre la ciutat de Barcelona. Acompanyen texts de Vicent Guallart i Carles Llop. Sent el llibre dissenyat per Ramon Prat. 

Com aviador, Jon Tugores es va formar a Dallas (Texas, EE. UU) .

El 1994 ja a Barcelona l’any 2000 després de finalitzar els seus estudis aeronàutics, vola com a Comandant en diverses companyies aèries (Gulf Air Iberworld, Vueling, Girjet) als comandaments de reactors d’última generació de la família Airbus 320 i el Fokker 100 a més d’altres aeronaus de menor grandària.

Publicacions

Després de col-laborar en diverses publicacions escrites i un catàleg-llibre per a l’exposició ‘Torre Valentina de J.A. Coderch ‘1998 (Edicions UPC) on participen Fernándo Távora, Enric Sória, Carles Fochs, J. Antonio Cortés i Jaume Coll. Jon Tugores recopila i publica les experiències mallorquines d’amics involucrats en la cultura actual amb el títol ‘Mallorca Boom’.

Inèrcies de Mallorca Boom van tenir com a conseqüència la invitació directa del comissari de la Biennal d’Arquitectura de Rotterdam, perquè Jon Tugores el presentés a Holanda. Tugores aprofita la invitació per presentar una investigació de 30 minuts titulada Mallorca Klein, segon treball de la ‘trilogia mallorquina’ que té encara pendent el tercer i últim capítol. Mallorca Klein treu a la llum una mega-intervenció urbanística que segons l’autor: Hauria destruït irreversiblement el litoral balear.

Obres arquitectòniques

Aquesta és una selecció d’obres i projectes de Jon Tugores en el camp de l’arquitectura entre d’altres.

  • Edifici poliprogramátic a Bahrain, Golf Pèrsic.
  • Església Evangèlica a Castelldefels, Barcelona
  • Casa CFv01
  • Gratacels a Bahrein (300 mts – 84 plantes) és actual i estan treballant .
  • Casa ‘Tode’
  • The Omega Zeta TREE
  • Base tecnològica Leitat
  • Centre Comercial Glòries.
  • Edifici d’habitatges a Barcelona.
  • Estació de Bombers a Mallorca, Laboratori Gastronòmic Masia Freixa – treballant en la actualitat.

3- Obra i procés 

En Jon Tugores ha suportat el discurs mitjançant diapositives molt interessants de les quatre disciplines que treballa.

4- Punt Final 

M’agradaria posar punt final a aquesta xerrada amb unes paraules que vaig veure editades de Jon Tugores.

Des del cel i com a arquitecte, penso en qui dissenya les ciutats. 

Hem creat hiperpoblacions amb paràmetres inqüestionables com a dogma. 

Com n’hem arribat a estar, d’equivocats! Fixeu-vos en com el cotxe privat ha fagocitat els eixos urbans. 

Afortunadament, estem en un moment de canvi: arriba un nou concepte de ciutat que neix de les metadades i del respecte al medi ambient. He vist ciutats ben gestionades, i d’altres que, amb una densitat humana bestial, són un caos i un problema internacional. Delhi i Dubai són llocs on l’ésser humà és un ratolí de laboratori.

Per a les classes pobres no hi ha cap qualitat ambiental ni cap planificació feta sota cap dels criteris dels drets humans més elementals. L’ésser humà ha perdut grans oportunitats per mimar la seva espècie. És curiós com engarjolen gent per robar tomàquets i no per permetre terrorisme urbà. 

Us explico una cosa sorprenent: quan voles de nit entre l’Índia i el Pakistan veus que hi ha centenars de quilòmetres amb milers de fars i militars vigilant-se a les dues bandes. És l’únic lloc on pots veure una frontera política entre països. 

Afortunadament, quan sobrevoles el món no hi ha més estupideses com aquesta: al cel les fronteres desapareixen. 

Moltes gràcies Jon Tugores i moltes gràcies a tots vosaltres per venir.

Comparteix