Barris de Terrassa: Can Roca – Pla del Bon Aire
Resum elaborat per Ferran Peña, de la Ruta Cultural: Can Roca – Pla del Bon Aire , corresponent a “Barris de Terrassa nº 13 “.
Fotografies de Rafael Morante Veure fotografies
Placeta del Bon Aire
Hem començat parlant sobre els orígens dels dos barris.
Can Roca o Rocabusquets, era un Mas ubicat arran el camí que va de Terrassa a Matadepera que va ser enderrocat a la dècada dels anys 60 per construir els pisos del Pla del Bon Aire.
Hem parlat primer del origen del Barri de Can Roca.
Primer el barri és va conèixer com els pisos de Sant Eloi
A la plaça de la Rosa Turu, l’hem recordat. Va ser la primera metgessa filla de Terrassa, dedicada a la pràctica de la Ginecologia.
Ens ha rebut l´Associació Veïnal del barri.
És una associació unida que treballa per la convivència i la ciutadania , i fa participar als veïns i veïnes treballant sempre en equip.
Quan vaig venir a conèixer el barri i passava caminant pel Parc de les Nacions Unides, em cridava l’atenció veure una sèrie de persones fent una sèrie d’exercicis a l´aire lliure.
Aquí vaig conèixer la Xènia Morilla, monitora de Chikung.
Hem continuat caminant fins arribar al barri germà del Bon Aire.
En el carrer de Berga , que fa frontera entre els dos barris, hem parlat de la creació del barri i d’aspectes i vivències molt importants entre tots.
A la plaça de les Escoles , hem parlat amb la Juana Risquez , una artista molt treballadora i que promet del nostre barri.
A la plaça de la Solidaritat hem parlat sobre la Zona Esportiva del barri.
Eren temps difícils, i no va ser fàcil obrir el centre d’esports ja que, tot i finalitzades les obres, les instal·lacions no van ser operatives fins que la pressió de l’associació de veïnes i veïns va aconseguir posar-les en marxa.
Ens ha rebut l´Associació de Veïns i Veïnes del Pla del Bon Aire.
L’Associació de veïns i veïnes va sorgir amb els inicis del barri, per la preocupació dels nous veïns i veïnes per aconseguir una millor qualitat de vida i uns serveis públics o municipals bàsics.
En els meus recorreguts pel barri m’ha fet gràcia trobar un únic grafitti , en comparació amb altres barris de Terrassa / carrer de Mataró.
L’artista Irene López León, de l’Hospitalet de Llobregat, va plasmar una imatge en aquesta paret del barri , transformant un mur gris i avorrit en una bonica imatge.
En el carrer d´Arenys de Mar , hem parlat sobre el Centre d´Esplai Bonaire i del Institut Pere Viver que va ser uns dels primers serveis que es van construir al barri.
Moltes gràcies Sr. Salvador Esquius , Victor Gutiérrez i membres de l´Associació Veïnal de Can Roca i veïns del barri.
Moltes gràcies Xènia Morilla.
Moltes gràcies Juana Risquez.
Moltes gràcies Sr. Luis Garcia , Antonio Diaz , Rosendo Garrido i membres de l’Associació i veïns del barri.
Moltes gràcies Jaume Sabater.
Moltes gràcies a la Aroa Espel i els 12 persones que han vingut amb nosaltres del Fupar -Factoria Social de Terrassa.
M’he deixat moltes coses per explicar o organitzar en escriure aquesta ruta que són molt importants i significatives per als dos barris. Es que hi ha i hi ha hagut moltes persones que han treballat pel barri, alguns estan aquí, o no han vingut. I altres, els que ja no es troben amb nosaltres els enviem un recordatori d’agraïment i vull que sàpiguen que tant nosaltres com els dos barris els portarem sempre al nostre cor.
Moltes gràcies.
Ferran Peña