Xerrada amb Teresa Jordà Vitó

Resum elaborat per Ferran Peña, de la xerrada d´aquest mati amb la Teresa Jordà Vitó.
Fotografia: Llorenç Pomar [veure fotografies]

El nostre President en Ramon Vidal, li ha dedicat unes paraules de benvinguda i agraïment.

Xerrada amb Teresa Jordà Vitó

Teresa Jordà Vitó és una de les artistes terrassenques amb una trajectòria professional més llarga en el món de les pràctiques artístiques contemporànies . És un clar exponent d´artista que arrisca , que sempre va més enllà a la recerca de noves formes d´expressió en un mon com l’aquarel·listic , on pot semblar que el pas del temps ja ha legitimat unes formes de treballar preestablertes.

Per una artista privada de la comunicació sonora , la proximitat física amb els materials , el moviment del pinzell i la reverberació cromàtica , son el seu camp de treball excepcional on redimir tots els seus sentits . El murmuri i la bellesa del color guien el seu escenari , així com l´encaix de materials la porta a la recerca d´una nova dimensió pictòrica.

Introducció

Teresa Jordà Vitó va néixer a Terrassa (Barcelona) el 2 d’abril de 1943. Filla de l’artista Raimunda Vitó, es va llicenciar en Belles Arts, Pintura i Disseny per la Universitat de Barcelona el 1989.

El 1991 va cursar un Màster editorial en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Posteriorment va estudiar a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis, Terrassa .

Esta considerada una de les millors aquarel·listes abstractes i compta en el seu dilatat currículum amb nombrosos premis nacionals i internacionals de aquarel·la.

Ha impartit cursos i tallers al voltant de l’aquarel·la i la abstracció . A nivell expositiu han estat moltes les mostres en les quals ha participat tant de forma col·lectiva com individual.

Té obres a: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Sitges, Universitat de Barcelona, Agrupació d’aquarel·listes de Catalunya, Centre Cultural Caixa de Terrassa, Hospital Sant Llàtzer de Terrassa, Museu de Terrassa, Amics de les Arts i JJMM de Terrassa, Facultatde Medicina de Barcelona, Centro Cultural Caja de Madrid, Ajuntament de Cambrils, CECOT Terrassa, FUPAR Terrassa, Museu de l’Aquarel·la, Fundació JML de Llançà (Girona), Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Fundació REDIS de Reus (Tarragona), IMCET (Terrassa), Central Museum of Textiles de Lódz (Polonia), Caixa de Terrassa, El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, i moltes altre col·leccions particulars a França, Alemanya, Àustria, New York i Espanya.

Ha guanyat fa pocs dies el segon premi en el prestigiós Concurs Internacional d’Aquarel-la d’Indonèsia que organitza l’estudi Agus Budiyanto i ha estat premiada amb una obra titulada “El fil d’Ariadna” que evoca un capvespre de sol de tardor i que la va realitzar just després de travessar el Parc de Vallparadís.

El seu currículum és molt extens pel que fa a Premis i Distincions ,exposicions individuals , exposicions col-lectives ,bibliografia monogràfica i diversa..etc
He tingut la sort de visitar el seu estudi , on veus gran quantitat de treball acabat i en procés d’elaboració, és com una fàbrica que no para mai de crear idees, sentiments i emocions.

Procés i obra  :

La Teresa ens ha explicat aspectes de la seva vida artística molt interessants, sobretot el significat que per a ella representen alguns colors.

Ens ha mostrat una sèrie de diapositives on ens explica el perquè de certes fases dins del seu procés com pot ser el esquinçar, el cosir, el tornar a iniciar com a aplicació ..etc

L´arbre de la vida :

Esta format per dos quadres i una capseta de vidre que conté un llibre molt petit.

El més espectacular d’aquest arbre és la seva floració a principis de primavera. Les flors de color rosa intens i agrupades en raïms , creixen abans que apareguin les noves fulles en forma de cor , i moltes d´elles neixen directament dels troncs més joves. Els fruits , de color marró fosc , apareixen a principi de la tardor i resten a l´arbre durant tot l´hivern, de tal manera que és possible veure´n les flors i fruits alhora en l´arbre.

Hem vist un vídeo del procés d’execució d’aquesta obra per l’artista.

 Punt final

En els treballs de la Teresa Jordà Vitó el color és el protagonista, com a constructor de l’espai i com a expressió d’un cert estat d’ànim davant el gran teatre del món. Les aquarel·les són una escomesa contra la foscor i l’estatisme, són llum i moviment.

La Teresa utilitza la tècnica de l’aquarel·la per expressar els seus sentiments.

Pinta sobre el paper , el talla, li fa incisions, el cus, i recompon l’obra.

Crea obres també en tres dimensions amb el paper pintat . És una tècnica basada en l’aigua i el pigment.

Com a punt final m’agradaria acabar amb un escrit de la Mary Farrell en honor a la nostra artista que diu:

“ La flama del silenci “
Si , Teresa , el silencio arde.
El silencio de amarillo-oro
Abrasador en su marco de metal
Negro-gris.
El silencio de la roja-rosa con
Su corazón de seda.
Los cielos de terciopelo indigo.
Los campos de lino , dorados
Y violetas.
Las gamas de naranja , calidas.
El silencio, si, Teresa ,
Arde con hermosuras,
hermosuras tan fuertes
como generoses.
Si, Teresa “ La flama del silencio “

Mary Farrell.Agost 2020.

 

Moltes gràcies Teresa per tot el que ens has ensenyat i et desitgem de tot cor èxit, que ja el tens.

Moltes gràcies .

Ferran Peña

Comparteix