Vivim el teatre per dins, amb Jordi Paüls

Resum de l’activitat, a càrrec de Ferran Peña. Fotografies de Llorenç Pomar

Avui he tingut el plaer de fer una xerrada amb el Jordi Paüls a l´Ateneu Terrassenc .

El Jordi Paüls , terrassenc de naixement, és una persona molt inquieta: músic, pintor, enginyer tècnic, dissenyador gràfic….

Ja des de ben petit li motivaven dues coses, una vessant enginyera de com es munten i funcionen les coses i una vessant artística que ens mostrarà en aquesta xerrada .
La vessant enginyera és la que desenvolupa  treballant al darrera de l’escenari i les paraules com tramoia, teler i trapa cobren vida i fan realitat els muntatges escenogràfics a través d´elements que són els que formen la maquinaria escènica.

El dibuix i la pintura l’han acompanyat tota la vida, en graus diversos en funció de les diferents etapes vitals i professionals per les que passava, amb intensitats variables de més o menys dedicació depenent de l’activitat del moment.

El dibuix tècnic li va obrir un camí d’accés al món professional que va ramificar ràpidament portant-lo cap a un interès creixent per la tipografia, que el va portar a estudiar a l’antiga escola Eina de Vallvidrera, amb mestres de gran nivell.

Va treballar a l’estudi d’en Claret Serrahima, a l’Eixample de Barcelona.

Paral·lelament a tot això, també va interessar-se pel teatre. Va estudiar una nova carrera creada per l’institut del Teatre i la UPC: Enginyeria Aplicada al Món de la Tècnica del Teatre, portada per l’Escola de Tècnics de les Arts de l’Espectacle.

A partir d’aquests estudis va començar a treballar en aquest sector i va entrar en una dinàmica apassionant que el va fer anar deixant gradualment el disseny gràfic per anar dedicant-se en plenitud a la tècnica del teatre i concretament a l’àrea de la maquinària escènica.

L’entrada en aquest nou món, el del teatre, el va fascinar.

Va treballar per:

  • Estudi Xavier Mariscal. Projecte: ‘Colors’ i ‘Colors II’ per el Parc temàtic a Feliccia (Itàlia).
  • Globomèdia. Projecte: ‘Club de la comèdia: 5 hombres.com’.
  • Dagoll Dagom. Projecte: ‘Cacao’. Amb premis MAX de València, Poe, Perritxola i Bella Elena.

Actualment és el Director tècnic del Teatre Alegria i del Teatre Principal de Terrassa.

Amb això, es dedica professionalment al teatre, complementant-ho amb la creació voluntària de  maquetes teatrals. I, com no podia ser d’una altra manera, també es segueix dedicant, més en forma de hobbie, en la seva altra gran passió: la pintura.

PART 2

El Jordi pren la paraula i ens presenta una col-lecció de fotografies propies i objectes molt interessants que anem comentant entre tots i ens va explicant amb detall tots els elements tècnics i el funcionament entre ells.

En les imatges apareixen moltes “curiositats i anècdotes gràfiques” de l’art de l’escena.

Ens ha agradat molt una maqueta fabricada pel Jordi on es veuen reflectits la majoria dels mecanismes de moviment i acció que es troben darrere de l’escenari.

3 – Sala Paüls

Carrer de Salvador Busquets 18

En la situació de crisi crònica que viu el món de l’art, la inauguració d’una nova galeria a Terrassa no deixa de ser un esdeveniment, tant inesperat i benvingut com arriscat. El Jordi Paüls ho va intentar el gener del 2020 amb un espai al barri de Vallparadis .
La Sala Paüls és una nova galeria d’art on no  es venen  quadres, ni escultures, ni les obres que s’hi exposin.

És una iniciativa privada perquè joves artistes disposin d’un espai per exposar i un punt de trobada i d’intercanvi entre les diferents generacions d’artistes, més reconeguts.
El nou espai d’art obre tots els dies en horari de tarda .

És un nou centre de creació i de la cultura sense ànim de lucre. La idea és que a la Sala Paüls també s’hi facin recitals de poesia o de música, i tot tipus d’actes culturals, sempre en petit format per un espai reduït.

Jordi: Des del Ateneu Terrassenc et felicitem per aquesta gran iniciativa que fa i uneix encara més a la cultura de Terrassa .

4 – Punt final

Una mirada romàntica des de l’òptica d’un bell ofici, que ve de molt antic, i on el’enginy, l’habilitat i el saber fan que sigui fascinant viure el teatre per dins.

Això és el que ens ha ensenyat el Jordi Paüls aques mati.

Moltes gràcies Jordi Paüls.

Veure més imatges de l’activitat, obra de Llorenç Pomar

Comparteix