Manifiesto de los 8 aprendizajes, una guia que convida a trobar respostes a les greus repercussions del COVID

Si fa una setmana ens visitava a l’Ateneu Terrassenc el prestigiós periodista i pensador Josep Ramoneda per analitzar l’impacte global del COVID i les seves conseqüències en clau de fer-nos preguntes essencials, avui ha sigut l’autor del «Manifiesto de los 8 aprendizajes» Eudald Parera Riera qui ho ha complementat amb respostes en forma d’estratègies d’abordatge i superació de les implicacions econòmiques, interpersonals i vitals davant de les greus repercussions del COVID contextualitzant-ho en el mon que tenim i en el que va arribant amb totes les contradiccions, perills i oportunitats derivats de la digitalització, la sostenibilitat mediambiental i el paper hegemònic que més o menys  juguen els mercats com elements determinants de futur.

El seu llibre exposa de forma fàcil, agradable i esquemàtica, un destil·lat de diferents propostes en positiu, marcant les sortides possibles del bloqueig actual i superant la percepció d’impotència general degut a la gran magnitud de la crisis.

A partir de la defensa dels valors s’estableix  el camí de l’humanització, de la cohesió social i harmonització amb el mon natural que ens durà a la plenitud personal i la consciència d’espècie.

Sovint s’ha equiparat erròniament el benestar amb el consumisme. Això ha conduït a una frenètica existència amb poques possibilitats de mantenir-se i que exigeix un replantejament a fons. En aquests moments de pandèmia és pertinent fer aquesta reflexió i reformular moltes respostes.

No és un llibre d’autoajuda. És un llibre viu, una guia que convida a trobar les respostes a mida de cada u en base a definir el que es pot fer pel benefici del que considerem col·lectiu. Ens en estem sortint gràcies a la generositat del personal sanitari que fan més del que fixe el seu contacte. També de l’empatia dels veïns, amics i familiars, de la capacitar d’aprenentatge, de la creativitat. El pensament crític es indispensable sense renunciar a la mirada espiritual enfocada a lo més transcendent. Tots aquests temes venen reforçats d’una magnífica selecció de frases molt ben triades dels grans pensadors com Nelson Mandela, Paulo Freire, Isabel Allende, Aristòtil, Albert Camus, Mafalda i d’altres, alhora de unes delicioses il·lustracions de Niko Soto que amenitzen la lectura.

Resum de la presentació, elaborat per Josep Maria Sans

Veure fotografies de l’acte, fetes per Llorenç Pomar

Comparteix