Joana Biarnés, pionera en la fotografia de moda

Resum de la visita a l´exposició “Joana Biarnés , moda a peu de carrer “, guiada per Ferran Peña i Jaume Oliet. Fotografies de Llorenç Pomar

El Jaume Olivet i un servidorvolem fer esment abans de començar aquesta exposició que està dins del Festival de fotografia de Terrassa – Emotiva 2020.

Compta amb les obres de fotògrafs d´arreu del món , repartides per diverses sales de la ciutat.

Aquesta iniciativa sorgeix l’any 2018 de la mà de Xafa’T.

 L’objectiu principal és apropar la fotografia a tots els públics, dinamitzar els locals on es duen a terme les exposicions i obrir Terrassa com a ciutat fotogràfica.

Es tracta de mostrar durant un mes els espais de la ciutat amb fotògrafs d’arreu del món.

Juntament amb la mostra fotogràfica s’organitzen activitats culturals entorn de la fotografia: xerrades, taules rodones, visites guiades i tallers per a adults i nens.

Fomentar la creació artística a través de la fotografia també és una de les finalitats del Festival, així com el fet de donar a conèixer la fotografia als centres educatius i obrir les portes a escoles de fotografia perquè mostrin els seus projectes.

Aquesta  es la primera edició d’Emotiva amb la idea que es converteixi amb un Festival anual.

El Jaume Olivet exposa també al Café de l´Aula , tancat temporalment per les mesures actuals contra la COVID.

ACTIVITAT :

Visita a l´exposició “ Joana Biarnés , moda a peu de carrer “.

Sabíeu que la terrassenca Joana Biarnés va ser la primera fotògrafa catalana i espanyola que va adoptar la carrera professional de fotoperiodista ?

Per això, ens resulta inevitable recomanar-vos l’exposició “JOANA BIARNÉS, moda a peu de carrer”.

La proposta és la revisió de la faceta de la fotògrafa terrassenca en l’àmbit de la moda, entre Barcelona i Madrid , als anys seixanta i primers dels setanta.

Quan es va endinsar en aquest camp ja feia uns anys que treballava en el fotoperiodisme; era la primera dona que es dedicava a aquesta professió a l’Estat espanyol, i també seria pionera en la fotografia de moda

Joana Biarnés i Florensa va néixer el dia 13 de setembre de 1935 i va morir el 19 de desembre de 2018.

OBRA :

L’exposició  és un recull de 88 instantànies que ofereix una faceta fins ara poc estudiada de Biarnés, que va dedicar prop de 15 anys a la fotografia de moda.

La mostra permet recuperar unes instantànies dels anys 60 i 70 del segle passat en un treball en què Biarnés situava les models al carrer, en la realitat social quotidiana, aconseguint mostrar, d’aquesta forma, una moda més propera, urbana i sense artificis.

A l’exposició podrem veure imatges de reconeguts personatges de la moda de l’època com Asunción Bastida, Carmen Mir, Lino o Elio Berhanyer; instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres, i retrats de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol, entre d’altres.

A la mateixa Sala Muncunill, però en aquest cas a l’EspaiDos, visitarem  la mostra “Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015-2019”. Una exposició que permet al públic endinsar-se i conèixer de prop els darrers anys de vida de Joana Biarnés, a través de 130 fotografies d’Imma Cortés, fotògrafa i investigadora de l’Arxiu Joana Biarnés.

La mostra proposa un viatge fotogràfic pels últims quatre anys de vida de la fotoperiodista terrassenca, una etapa en la qual es va reconèixer la seva carrera professional i en què es va posar en valor la seva feina, la seva trajectòria i el seu propi arxiu, obtenint així un merescut reconeixement públic, professional i institucional

PUNT FINAL :

Un gran treball:

Les seves imatges mostren una etapa clau de segle XX: els anys de Franquisme, amb una Espanya trista i empobrida, i els inicis de la democràcia, les seves aspiracions de llibertat i com es va recuperar la il-lusió. La mirada de Joana Biarnés va saber captar a una societat canviant, deixant així mateix testimoni de catàstrofes, esdeveniments esportius i esdeveniments socials.

Davant la seva càmera van desfilar, retratats de forma propera i natural, personatges claus de l’art nacional com Dalí, Buñuel, Lola Flores, Rocío Durcal, Rocío Jurado, Marisol, Massiel, Joan Manuel Serrat o Raphael. I també es van rendir davant el seu carisma artistes internacionals com Orson Welles, Jack Lemmon, Yul Brinner, Roman Polanski, Clint Eastwood, o els mateixos Beatles, sent l’única que va arribar a fotografiar la banda en la intimitat de la seva habitació d’hotel, durant la seva gira espanyola.

Iniciada en la professió com a ajudant del seu pare, fotògraf esportiu, es va convertir en pionera al vèncer els prejudicis de què era un sector fins llavors reservat als homes.

Va triomfar com a reportera gràfica, especialment entre les dècades dels 60 i dels 70, però arribats els anys 80, davant de l´auge de la premsa groga i la premsa rosa, va preferir abandonar la professió i dedicar-se a nous reptes personals, esvaint-se així de la història oficial.

No obstant això, en 2012, el seu arxiu seria redescobert per casualitat, quan un documentalista, que buscava imatges d’unes inundacions a la Catalunya de 1962, va localitzar les impressionants imatges amb que havia immortalitzat aquell desastre la llavors jove aprenent.

Així va ser com, afortunadament es va recuperar la pista d’una fotògrafa llegendària. Moltes gràcies Joana Biarnés i moltes gràcies també a tots vosaltres per venir

Ferran Peña

Fotografies de Llorenç Pomar

Comparteix