Hem estat amb Octavi Intente

Resum de la xerrada amb el Octavi Intente a l´Ateneu Terrassenc d´aquest mati

Fotografies: Llorenç Pomar [+]

1 – Introducció

Octavi Intente (Castellar del Vallès, 1959) és un destacat pintor i dibuixant terrassenc que, després d’una primera etapa com a il·lustrador de llibres , ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Girona, Madrid, Sevilla, França, EUA, etc.
Va estudiar escultura a l’Escola Massana de Barcelona. La seva obra està present en fundacions i museus entre els quals destaca el Museu Olímpic de Lausana.
Algunes de les seves obres es poden veure també en alguns establiments de la ciutat comtal, com l’hotel The Mirror Barcelona o els Restaurants Angle Barcelona , Ten ‘s Tapes i Abac Restaurant.

Minuciós i detallista en les seves obres, crea un món màgic, lúdic, oníric, però no innocent, ja que no falten els tocs àcids, crítics i descarnats.
Ens descobreix un esperit vital en objectes quotidians que no només transmet moviment i sentiment, sinó que també els dóna una identitat moral.
La mirada de l´Octavi enriqueix el paisatge amb elements insospitats obrint-se a l’estranya textura dels somnis, somnis sovint més coherents, intuïtius o esperançadors que desperten la raó.
Ha sabut crear una relació molt íntima i particular entre la cuidada tècnica del dibuix i la pintura, entre els personatges i el difícil art de la significació pictòrica. El resultat d’aquesta relació és un cosmos personal – i a l’hora intemporal- que incideix directament en la imaginació de l’espectador. La seva obra escapa a qualsevol catalogació estilística i, al mateix temps, li podem otorgar un caràcter universal que no coneix límits i que arriba fins a on cada persona vol arribar.

2 – El seu currículum vitae pel que fa a exposicions individuals, col·lectives, publicacions, escenografies, cartells , obres a les institucions …etc és molt ampli.

3 -Vaig entrar en el seu estudi

El seu estudi està ple de creativitat i talent.

La mirada és molt important per penetrar en els seus quadres.
Hi podem fer múltiples lectures d´un univers obert a: l’humor, la ironia, el drama i la crítica social. No contenen cap gràcia anecdòtica, però de cop el que provoquen és un somriure ingenu.

Tot bascula entre el real i el fictici, el control i el caos.

La naturalesa cobra una nova funcionalitat : l’escena quotidiana ens sorprèn, i l’espai reinventat ens fa sentir còmplices “.

4 – Els Dibums han sortit del quadre
Exposició a l´octubre del 2012 – Amics de les Arts de Terrassa
El quadre ha decidit escapar-se del marc; les obres completes d’un famós escriptor pateixen l’atac d’un bloc i una llibreta ; el martell i la clau anglesa es marquen un tango al so que toquen la ceba violinista i el cogombre guitarrista, mentre la carxofa hi posa ritme amb els bongos. Més enllà, la patata ho prova amb un banjo i el tomàquet amb les maraques. Tan animat està tot, que l’ou ferrat s’arrenca per sevillanes, i la clau ha decidit que ja en té prou d’haver de ficar-se sempre pel mateix forat del forrellat.
L’Octavi Intente— ens explica que ha volgut invertir l’equació que acostuma a produir-se en una sala d’exposicions. “Normalment, el quadre ens convida a entrar dins d’un món nou, imaginari. Aquí ha volgut que els personatges ‘sortissin’ del quadre i entressin a la nostra realitat.” Ell sap que aquest és un exercici compromès, que inquieta i apel-la a la nostra capacitat de mirar més enllà dels formats convencionals, però ho fa valent-se de l’humor i d’una paleta vibrant i abigarrada

5 –Robots
En el mes de juny del 2019 , el Octavi va presentar una exposició que es deia Robots , als Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa.
Magistrats, generals, toreros, bisbes, prínceps àrabs i fins i tot humanistes – molts dels rols de poder estaven representats en l’exposició ‘Robots’ del Octavi .
Els robots amb aparença humanoide es fusionen amb el còmic, el surrealisme i fins i tot amb un realisme màgic en format plàstic.

Humor, ironia, però sobretot una crítica social àcida de la vida moderna transformen els personatges del Octavi en una barreja de premonició i veredicte de l’alienació actual.

Aquests robots també van arribar a la 52ª edició del Festival de cinema de Sitges – octubre del 2019 -.

6 – He vist aquesta imatge i m’impacta.
He vist aquesta imatge i m’impacta.
La paret del fons és un grafit ?……..sembla una fotografia.
La branca que li tires al teu gos per jugar també anima el gos del mural.

Tot sembla molt real ?

He imprès una imatge d´una obra de l´Octavi per poder-la comentar entre l´artista i tots nosaltres .

7 – PUNT FINAL
L’obra de l’Octavi Intente ens desperta inevitablement el somriure i l’assentiment interior, ens sedueix i ens admira en fer-nos topar amb el que no se’ns hauria ocorregut mai i ara, de sobte, es presenta tan obvi i inqüestionable.

Una sabata, un llapis, un cambrer, un capellà … qualsevol objecte o personatge està subjecte a una interpretació irònica, mordaç, genuïna, que l’espectador hem tingut el privilegi de conèixer gràcies a la mà de l´Octavi Intente, capaç de traduir de manera magistral sobre la tela el seu univers perceptiu.

Moltes gràcies Octavi Intente i a tots vosaltres per estar aquí avui.

Ferran Peña
9 de gener de 2021

Comparteix