Hem anat de ruta pel barri del Segle XX de Terrassa

Resum elaborat per Ferran Peña, de la ruta cultural realitzada aquest dissabte 21 d’octubre.
Fotografies de Yol Llubes  Veure fotos 

Hem començat parlant dels orígens del barri en el Parc Central del Segle XXl , i altres punts , entre les dues carreteres de Montcada i Rubí.

Havia de ser el polígon industrial de Terrassa del començament del segle XX i va acabar essent un conglomerat d’habitatges i d’indústries sense cap mena de control urbanístic.

Hem parlat i recordat el passat industrial a la plaça de la Terrassa Industrial i en allò que queda de la fàbrica de Sala i Badrinas.

A la Plaça de la Llançadora hem tingut un exemple de com ha tingut en compte l´arquitectura el passat històric del barri , com altres xemeneies que hem anat trobant durant el nostre recorregut.

Els inicis de la Parròquia de Sant Valentí al carrer del Pare Font.

El nostre amic Jaume Sabater ens ha explicat la història de les germanes agustines , conegudes com les “Monges del Gas” , i tot el seu entorn en els carrers del Gasòmetre i Roger de Llúria.

Hem estat a les “Cases del Dimoni“ al carrer Avinyó.

Cal destacar la vila rural romana del Segle l , o la fàbrica de l´Aiguacuit , la fàbrica Vinyals , Can Malet , entre altres.

La Plaça del Segle XX , un nou temple que es va construir seguint una estructura moderna , austera i agradable.

L’Associació de veïns i veïnes va sorgir amb els inicis del barri, per la preocupació dels nous veïns i veïnes per aconseguir una millor qualitat de vida i uns serveis públics o municipals bàsics i que encara continua en aquesta lluita.

Moltes gràcies Sr. Salvador Pérez Riera i membres de l’Associació i veïns del barri.

Moltes gràcies Jaume Sabater.

Moltes gràcies Yol Llubes, per donar imatge a lo que hem fet aquest mati.

Moltes gràcies a tots vosaltres per venir.

M’he deixat moltes coses per explicar o organitzar en escriure aquesta ruta que són molt importants .

Comparteix