Els guardians de l´última porta del temple

Resum elaborat per Ferran Peña, de la ruta cultural “Els guardians de l´última porta del temple
Reportatge fotogàfic a càrrec de Matilde García Veure fotografies

Vaig estar en l´any 2019 en el que queda de la primera seu templera de Santa Magdalena a Palau-Solità i Plegamans a Barcelona. No és accessible lliurament, està situada dins d’una finca privada, com us he explicat. Em vaig atrevir a entrar , vaig fer fer unes fotografies i vaig trobar el que buscava per escriure aquest viatge.

L’any 1036 l’Ordre disposava ja de diverses possessions properes a la riera de Caldes, entre Santa Perpètua i Palau, traslladant-se a aquesta part del Vallès i fundant la Comanda de Palau.

En tenir el Temple la mirada posada en la ciutat de Barcelona la Comanda del Vallès es traslladaria a aquesta a la fi del s. XIII (sobre el 1280). Us he explicat el secret templer a la Basílica dels Sants Just i Pastor.

El misteri de les verges negres.

La seu templera ocupava l’espai corresponent als actuals carrers de Ataülf, Comtessa Sobrediel, Avinyó, Baixada de Cervantes i Templers.

Capella de la seu dels templers : l’únic que queda de l’antiga seu dels Templers aquí a Barcelona.

Actualment , quan sentim a parlar dels templers, molts ens deixem arrossegar per l’atractiu del mite que envolta aquest singular ordre religiós i militar fundat a l’edat mitjana en el temps de les croades. En el foment d’aquest mite hi han col·laborat llibres amb un fons de conspiració, novel·les comEl codi Da Vinci “o les pel·lícules d’Indiana Jones, que ens fan creure que els templers eren els custodis d’un gran tresor, del Sant Grial i de l’estirp legítima de Jesucrist.

Bé, tot això és ficció.

Moltes gràcies.

 

Ferran Peña

Comparteix