El Municipi Flavi d’Ègara. Una ciutat sense ciutat
Avui hem gaudit amb la conferència “El Municipi Flavi d’Ègara. Una ciutat sense ciutat”, a càrrec de M. Gemma Garcia Llinares, conservadora-Arqueòloga del Museu de Terrassa.
Ens ha parlat del que coneixem sobre el municipi d’Egara a través de les fonts arqueològiques i documentals. Del possible municipi i l’entitat que tenia. De les relacions amb la colònia Barcino. Del seu naixement i de la seva fi.
Fa molt poc que la Gemma és la nova arqueòloga municipal de la nostra ciutat.
En el segle V el Municipium Flavium fou escollit com a seu del nou bisbat d’Ègara.
Com molt bé ens ha explicat la Gemma en una conferència excel·lent.
A partir de la conquesta dels sarraïns, els anys 713 i 714, el record de l’antic municipi anirà desapareixent, però no així el nom, que va ser utilitzat durant uns segles més tard per identificar les esglésies reconstruïdes de Sant Pere i Santa Maria d’Ègara.
Aquestes van perdre definitivament aquesta designació cap a finals del s.XIII per romandre amb la denominació definitiva d’esglésies de Sant Pere de Terrassa.
El nom d’Ègara no s’ha perdut en absolut. En l’actualitat tenim un carrer d’Ègara, una Rambla d’Ègara, un barri d’Ègara, un Club d’Hoquei amb aquest nom, l’escola Bisbat d’Ègara i fins i tot una persona que actualment es diu Ègara a la mateixa ciutat de Terrassa.
És, doncs, un topònim ben viu.
Ferran Peña
Fotografies: Mònica Bofill VEURE FOTOS