Conversem amb Mingo Ferran

Resum de la xerrada d’avui, 11 de desembre, amb Mingo Ferran, elaborat per Ferran Peña
Fotografies: Rafael Morante  Veure imatges

 

1 – Activitat:

Vaig començar a treballar al Castell Cartoixa de Vallparadís com a conserge l’any 1985, des del 1988 com a Tècnic de Museus i més tard com a director, per tant més de trenta anys. Satisfet? Sempre s’està satisfet d’haver fet una feina al servei del patrimoni terrassenc i poder estudiar-lo i compartir els coneixements.

2 – Introducció

Mingo Ferran va néixer a Terrassa l´any 1957.

És un dels grans referents del món cultural de la ciutat. La seva feina i dedicació concretes sempre han tingut un pes específic especial. Sempre viu pensant en i per a la cultura ciutadana. Com a director del Museu de Terrassa, ha esmerçat moltes hores i esforços del propi temps de lleure a projectes concrets i de molta vàlua. No  és exagerat que ell -amb altres, certament- és una peça bàsica en la recuperació  del patrimoni local i en el desenvolupament i recuperació de la Història -en majúscules- de la ciutat.

Ha participat en projectes claus per la nostra ciutat com la creació del Centre d´Estudis Històrics de Terrassa i  la revista  Terme l’any 1986, un referent per la discussió historiogràfica i la divulgació de la nostre història.

Evidentment, hem de parlar de la seva contribució a la Història de Terrassa, publicada l’any 1987 i on per primera vegada es reunia dins un sol volum tot el passat de la ciutat des de la prehistòria fins a l’actualitat. I també amb la recentment publicada “Una Història de Terrassa” que actualitzava la primera.

Destacaríem la redacció del Pla General de Museus de Terrassa de l´any 1989 que posaria en solfa els museus de la ciutat.

 

3- Obra i procés

Ha suportat el discurs mitjançant diapositives molt interessants.

 

4- Punt Final

Mingo Ferran, ha treballat molt per una ciutat, una Terrassa que se sent i s’ha sentit sempre seva i entén la feina de l’historiador com a obligació de reconèixer aquells elements que apuntalen la vida i evolució d’una ciutat i l’obligació d’intentar preservar-los.

L’any 2001, els periodistes locals li van atorgar la darrera edició del premi Mola.

Fa dos anys, el 2019, va ser Terrassenc de l’Any.

Mingo Ferran, va estar reconegut com el 42è Capgròs de l’Any.

Va ser el gran protagonista del primer dia de Festa Major d´aquest any i l’encarregat de llegir un pregó que va ser un cant a les ganes de viure, a la diversió, a la lluita contra les desigualtats i al fet de posar en valor la cultura.

El 28 de desembre de l’any passat, es va jubilar com a director del Museu de Terrassa.

Mingo , recordo una frase teva amb afecte , d´aquell dia que vam quedar al matí tot fent un tallat per preparar aquesta xerrada :

estic jubilat però no retirat “

Esperem que continuïs molts anys treballant per la nostra ciutat, comptem amb tu.

 

Moltes gràcies.

Comparteix