Carretera a Gusen

Resum elaborat per Ferran Peña, de l’activitat celebrada el 14 de setembre de 2023 a l’Ateneu
Fotografies de Yol Llubes Veure fotos

Va estat dur però el repte de pujar en 17 dies de Terrassa a Mauthausen va estar completat. L’Àlex Cirera amb això ha pretès seguir l’itinerari de l’exili del seu avi fa 80 anys per una Europa en guerra.

També rescatar de l’oblit la seva memòria i homenatjar als milers de republicans espanyols que, com ell, van patir l’horror dels camps de concentració nazis.

Tots els que han conegut supervivents i als quals els seus pares o avis els van explicar les seves guerres són conscients de la informació que es perd quan se n’extingeix la memòria , i de la saviesa de conèixer el que el passat entranya.

Una de les lliçons d’aquells anys consisteix a menysvalorar el perill que encarna la ultradreta, sense oblidar la seva capacitat per laminar les institucions des de dins.

Per això serveixen les Stolpersteine, per topar amb el passat.

Per moltes que es col·loquin mai seran suficients.

Cal continuar recordant totes aquestes persones que van lluitar contra el feixisme, alguns amb la seva vida. Aquest acte d’avui no només és de record, és també un missatge a les noves generacions perquè tinguin present que el que sembla que va passar fa molt de temps, malauradament encara ho tenim massa a prop i, per aquest motiu, hem de continuar fent conscienciació, divulgació i sensibilització d´aquella etapa fosca de la nostra història.

De tota aquesta aventura podreu veure el documental de nou que, estic segur que no us deixarà indiferents.

Després de l’èxit de fa un dies, tornem a projectar el documental Carretera a Gusen , el dia 15 de desembre al Centre Cívic President Macià del barri de  Sant Pere Nord, organitzat per nosaltres l’Ateneu Terrassenc i l’Associació de Veïns del barri, i esteu tots vosaltres convidats.

Ferran Peña

Comparteix