La termoelectricitat, la gran aliada per a la conquesta de l’espai.

Resum de l’activitat elaborat per Ferran Peña
Fotografies de Yol Llubes. VEURE FOTOS

Raül Aragonès (Sabadell, 1975) és el president de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa des del 2019 i lidera una associació que pretén apropar l’astronomia i la cosmologia a Terrassa, una ciutat de ciència. Doctor en microelectrònica, ha treballat en projectes per a l’Agència Espacial Europea (ESA) i va fundar AEInnova com a spin-off derivada de la Universitat Autònoma de Barcelona, una companyia que treballa amb tecnologia de l’espai. Amb vint anys d’experiència a l’agrupació egarenca i cinc d’ells, com a president.

La termoelectricitat és la tecnologia que permet transformar energia calorífica en elèctrica de forma senzilla i eficient. Allà pels anys 60, a les primeres missions d’exploració de l’espai profund de la NASA es van trobar la gran dificultat de garantir energia elèctrica dins de la nau espacial, durant molts anys. A més, a quan la nau estava molt allunyada de la terra, no era viable la captura dels rajos solars com a font d’energia eficient.

En aquesta xerrada ens ha explicat com la NASA i el Jet Propulsion Laboratory del CALTECH van tenir la genial idea de construir el RTD per alimentar elèctricament qualsevol missió espacial. També ens ha presentat com la seva empresa ubicada a Terrassa anomenada AEInnova, fa servir aquesta tecnologia per recuperar calor de la gran industria.

Ens ha ensenyat físicament elements de fabricació pròpia associats a aquest projecte.

Ferran Peña

Comparteix