Noves formes d’accedir a l’habitatge.
El passat dia 5 de maig va tenir lloc a l’Ateneu Terrassenc una nova jornada de debat de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Terrassa, on es va tenir l’ocasió d’escoltar i debatre sobre noves formes d’accedir a l’habitatge.
La xerrada va comptar amb la presència de representants de Sostre Cívic, Projecte ARA-Can Casanovas i de l’Obra Social de la PAH Terrassa, i va estar presentada pel secretari de l’Ateneu Terrassenc, Josep Maria Sans.
Als últims temps, derivat del començament de la crisi immobiliària i de l’ocupació i la reducció de les polítiques públiques d’ajuda, s’observa un augment considerable de gent de diferents edats que per diferents circumstàncies, comença a pensar que la possessió d’un habitatge en propietat ja no és una alternativa i busquen altres formes més cooperatives i no especulatives d’accés a l’habitatge.
El govern espanyol ha interposat un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Una llei que es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya l’estiu passat. De fet, entre el 2012 i el 2014 es van interposar 174 recursos. I ja són quatre les lleis d’habitatge territorials recorregudes i suspeses en diverses punts de l’Estat: Andalusia, Euskadi, les Canàries i Navarra.
Una part silenciada i desconeguda quan es parla de desnonaments: la veu de treballadors i treballadores de Serveis Socials, cansats de presenciar -a contracor- desnonaments i de no tenir prou temps ni recursos per oferir a les famílies.
A Catalunya hi ha 450.000 habitatges buits, gairebé un milió als Països Catalans, 80.000 dels quals són a Barcelona”. El més greu és que “l’any passat hi va haver 76.000 demandes d’habitatge de protecció oficial i la Generalitat només en va poder donar 1.440, que és un grau de desprotecció altíssim