Publicació de l’única carta nàutica medieval hispànica que es conserva a Espanya

L’ única carta nàutica medieval hispànica que es conserva a Espanya es troba al Museu Marítim de Barcelona i va ser feta el 1439 per un cartògraf barceloní, Gabriel de Vallseca, i des d’ara es troba publicada en edició facsímil en català, castellà i anglès. El llibre (editat per Lumenartis) ha estat realitzat pel Dr. Ramon J. Pujades i Bataller al llarg d’un any i inclou la reproducció de cartes nàutiques de l’època.
Una de les curiositats d’aquest mapamundi de 1439 és que està ple de llegendes redactades en català, unes notes que haurien d’haver estat fetes amb llatí, ja que era la llengua de culte de l’època, però també una llengua que Gabriel de Vallseca no dominava suficient i que va desestimar a favor del català.
Gabriel de Vallseca és considerat el cartògraf més important de la primera meitat del segle XV. Va ser un jueu que va néixer a Barcelona i va ser apadrinat, en la seva conversió al cristianisme, pel jurista Joan de Vallseca, un dels prohoms que va intentar evitar la revolta popular contra els jueus de la ciutat. Gabriel de Vallseca es va formar com a pintor en algun dels tallers actius de Barcelona i va acabar establint-se definitivament a Mallorca.
La carta nàutica que va fer el 1439 conté un espai geogràfic des d’Escandinàvia al Turquestan i va ser decorada amb miniatura gòtica i gran abundància d’or.
El llibre es va presentar el 15 d’octubre a la Sala Caritat de la Biblioteca de Catalunya

Comparteix