Hem conegut la Terrassa de 1860 a 1930 de la mà d’en Rafael Aróztegui
Quan en Rafael Aróztegui en plena adolescència encara no sabia que era fotògraf, va trobar feina a la botiga de fotos dels Germans Bros, al carrer Major i així va ser com el verí li va entrar a la sang. Era època del treball artesanal. Tant artesanal era el treball que fins i tot ell mateix es preparava els reactius químics per revelar. Ben bé es pot dir que ha fet tot el camí d’escolanet a bisbe.
Ha sigut promotor de l’Arxiu Tobella ocupant el càrrec de primer vicepresident que ha tingut la Fundació, col·laborador d’Omnium Cultural, de La Llanterna i ha estat guardonat com a Terrassenc de l’Any 2013 per l’entitat Centre Cultural El Social de Terrassa.
En el 2012 es jubila i es dedica a combinar la història de la ciutat, del segle XIX, amb la fotografia, una passió que ja tenia i que no havia pogut desenvolupar fins llavors en qualitat de cronista gràfic de la ciutat, del segle XIX fins a l’actualitat. Entre moltes coses ha restaurat el fons trobat de les imatges de la ciutat del 1916 en plaques de vidre d’en Heremies (o Geremies) Busqué Bagolini en el 2021, i ha localitzat la primera fotografia de Terrassa que es coneix (feta el dia 1 d’octubre de 1860).
Ha visitat diverses vegades a l’Ateneu per parlar d’aquella Terrassa que ja no hi és o de la que encara hi és però que no recordem els seus orígens sempre amb el rigor dels documents consultats de l’Arxiu Comarcal o on pot i el deixen.
14/09/2017 Els ponts de la Rambla
22/05/2018 La transformació de dos carrers del Centre els segles XIX i XX
29/03/2019 Sopar Tertúlia, amb Rafael Aróztegui
25/03/2021 L’arquitecte Muncunill, el seu compromís sociopolític i les relacions institucionals.
15/09/2022 La fortificació de Terrassa en les Guerres Carlines on va parlar del murals, portes i fortificacions que podem trobar a la ciutat del segle XIX i que fan de Terrassa una vila closa.
22/06/2023 Rafael Aróztegui ens presenta: Terrassa 1860-1930.
25/04/2024 La casa més antiga de fora ciutat
31/05/2024 Exposició col·lectiva d’art, projecte Barris de Terrassa (6ª edició)
26/11/2024 Rafael Aróztegui ens presenta: Terrassa 1860-1930.
L’Ateneu agraeix una vegada més al nostàlgic, al crític, a l’observador i rastrejador insaciable Rafael Aróztegui, expert en fotografia antiga i historiaire local (com a ell li agrada dir-se) tenir-lo com a conferenciant per parlar de la Terrassa del 1860 al 1930 a través d’un seleccionat recull d’imatges, fruit del treball constant d’aquest fotògraf infatigable.
El Sr. Rafael Aróztegui ha repassat les fotografies que es consideren les mes antigues de Terrassa començant per una panoràmica datada en 1870 que va tenir la oportunitat de restaurar on es pot veure una part de la muralla i horts on ara es la Rambla i el Portal de Sant Roc. La seqüència d’imatges projectades revelen l’evolució de Terrassa des de l’arc de triomf construït davant de la estació del Nord per rebre a la reina borbona Isabel II i el seu seguici fins les obres de recobriment de la rambla, la relació de la duquessa de Tetuan amb la Casa Vinyals i el misteri de tenir a Terrassa un carrer amb el nom de Sant Leopold.
Algunes de les 67 persones assistents han demanat fer una segona part per ampliar alguns dels aspectes exposats pel conferenciant.
Josep Maria Sans