El Club del Mar, història del busseig esportiu a Terrassa
El proppassat dia 27 de febrer es va fer al Restaurant Cal Gendre, el sopar tertúlia sobre els antecedents històrics del busseig esportiu a Terrassa, organitzat per l’Ateneu Terrassenc.
L’exposició es vertebrà amb un audiovisual basat en la figura d’en Pere Ros Gasset, recentment traspassat, i que fou el primer President del Club del Mar i un dels pioners del submarinisme a la nostra Ciutat juntament amb en Joaquim Campà, Joan Baca Pericot (formats al CRIS Centre de Recuperació i Investigacions Submarines) i que, amb l’impuls d’en Santi Trullàs Vila ex-tinent d’Alcalde de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Terrassa, i amb la incorporació d’en Josep Quera Martí i Sebastià Mas Plana, amb un grup mes ampli d’entusiastes del mar, varen fundar el Club del Mar CRIS Terrassa l’any 1968.
En Josep Maria Sans a la vegada soci del Club i submarinista en actiu, en la seva interessant introducció, va fer palès la importància i dificultat dels inicis d’aquesta pràctica esportiva per la limitació de mitjans i tecnologia bàsica propis de l’època.
L’exposició va anar a càrrec d’en Sebastià Mas cofundador i ex-President del Club del Mar, amb la participació activa dels socis de l’esmentat Club senyors Joan Baca, Fermí Estragués, Isidre Grau, Ramon Guimjoan i Feliu Daví.
Va merèixer atenció especial l’audiovisual amb aportació d’imatges de l’època inicial i l’exposició de l’evolució del Club que als anys vuitanta va arribar a assolir un nombre de més de tres-cents socis. En la seva tasca divulgativa de les activitats submarines, a partir de l’any 1980 es van desenvolupar quatre BIENNALS DE FOTOGRAFIA SUBMARINA i un CAMPIONAT DEL MON DE FOTOGRAFIA SUBMARINA aquest últim a cavall de Terrassa i Cadaqués amb gran ressò internacional, ja que a les BIENNALS i van participar més de trenta països amb aportació de unes quatre-centes obres en cada Biennal, i resultats similars en el Campionat del Mon.
També van ser exposades algunes de les tasques humanitàries i altruistes que des del moment de la fundació del Club i durant la dècada dels anys 70 va realitzar el Club del Mar sempre que era requerit per les autoritats corresponents i per familiars de les víctimes, centrades en múltiples rescats d’accidents tant en el mar com en rius o pantans. Un dels comentats va ser el rescat d’un aerotaxi avió bireactor “CESSNA 500” de la companyia ALPHA, accidentat el dia 21 de novembre de 1974 a les 23,35 h. en enlairar-se de l’aeroport del Prat i que va caure a unes tres milles mar endins front la desembocadura del riu Llobregat. A petició de la Comandància de Marina de Barcelona el Club va col·laborar la recerca el dia 23 de novembre amb el dragamines “EO” de l’Armada, i un grup de submarinistes del Club del Mar de Terrassa i del CRIS Barcelona. L’avió amb les víctimes va ser localitzat pel submarinista del Club del Mar Sebastià Mas a una fondària d’uns 15 metres, després d’una immersió de 75 minuts de durada.
Tant per les seves activitats esportives, culturals, recreatives i humanitàries, el Club del Mar de Terrassa, va assolir gran prestigi en els àmbits Federatius Catalans i Internacionals.
L’explicació es va concloure amb algunes anècdotes divertides pròpies de les activitats d’aquest esport.
Redacció: Sebastià Mas. Fotos: Josep Maria Sans