L’agenda de l’Ateneu Terrassenc

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

1719. La Guerra de la Quàdruple Aliança i l’origen dels Mossos d’Esquadra

21/10/2021 | 19:00 - 20:30

Gratuït

Presentació del llibre

1719. La Guerra de la Quàdruple Aliança i l’origen dels Mossos d’Esquadra.

La presentació anirà a càrrec de l’historiador Josep Puy, i del Dr. David Hidalgo Cela, autor del llibre

Dijous 21 d’octubre de 2021, a les set de la tarda
Ateneu Terrassenc · C. Sant Quirze, 2 · Terrassa

Aforament limitat

 

 

Sobre l’autor
David Hidalgo Cela (1979), doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili i graduat en Dret per la Universitat Antonio de Nebrija de Madrid. És caporal del cos de Mossos d’Esquadra i està destinat en el Grup del Servei Històric amb seu a Barcelona.

Sobre el llibre
L’estudi del Dr. David Hidalgo ens ofereix una aportació inèdita i rigorosa sobre els veritables orígens de la institució policial catalana. Els arguments originaris al voltant de la data de 1690 i del reiterat protagonisme de Pere Anton Veciana resten del tot desmantellats amb aquest exhaustiu i excel·lent treball que es nodreix d’una àmplia i documentada investigació arxivística i una extensa i acurada bibliografia.
Els Mossos d’Esquadra endegaren la seva activitat l’any 1719 amb el nom de Escuadras de Paisanos Armados, sota l’empara d’una Reial Ordre signada per Felip V a instàncies del marquès de Castel Rodrigo, capità general de Catalunya, davant el continuat perill de les partides austriacistes localitzades arreu del territori. La guerra de la Quàdruple Aliança (1717-1720) impedia, en bona mesura, que l’exèrcit regular intervingués i s’ocupés d’aquell conflicte intern.
La ciutat de Vic fou l’indret de la primera esquadra de paisanos i es convertí en la referència d’un incipient desplegament territorial per aturar la insurgència organitzada després de la Guerra de Successió.
El 21 d’abril de 1719 esdevingué la data oficial del naixement del Cos de Mossos d’Esquadra. Un discurs manipulador, situant els seus orígens el 1690, ha volgut manllevar la datació i arrels borbòniques en benefici d’una operació de maquillatge i protecció corporativa que es situa en contra de la necessària objectivitat històrica i del rigorós coneixement d’una de les institucions policials més antigues del món.

Comparteix

Mostra els detalls

Data:
21/10/2021
Hora:
19:00 - 20:30
Cost:
Gratuït
Categories d'Esdeveniment:
,
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, ,

Recinte

L’Ateneu Terrassenc
Carrer de Sant Quirze, 2
Terrassa, 08221
+ Mapa de Google
Telèfon:
937891574
Visualitza el lloc web de Recinte

Organitzador

L’Ateneu Terrassenc
Telèfon:
937891574
Correu electrònic:
info@ateneuterrassenc.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador